Koje ulje sipate u fordove?
Moderator: Dragomir
- Rih
- Poruka: 267
- Član foruma od: nedelja, 6. nov. 2011. u 10:35h
Re: Koje ulje sipate u fordove?
Ovde (Užice) litar je oko 700din, a na kantu (5L) bude oko 650din.
Ako se dobro sećam, a kupovao sam/menjao pre 7-8 meseci.
Ako se dobro sećam, a kupovao sam/menjao pre 7-8 meseci.
- Kennym
- Poruka: 845
- Član foruma od: sreda, 4. sep. 2013. u 14:01h
Koji filter ulja beše da izbegavam? A koji preporučujete?
- Lale
- Domacin foruma
- Poruka: 2784
- Član foruma od: subota, 11. apr. 2009. u 20:22h
- novi81
- Poruka: 661
- Član foruma od: četvrtak, 19. sep. 2013. u 15:36h
Od 15-17km bar kod mene u Pd.Markedjani piše:u bosni je skuplja ford formula nego ovde.
Inače mi je plaćamo kod dragomira 600 din litar.
Za 15km uzmem LM Spec Tec F 5w-30 914D i prst u uvo. Ili Comma Xtech 5w-30 913D za 12km litar.
Talk softly, tread carefully and carry a big gun.
-
- Poruka: 2037
- Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h
+1
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."
-
- Poruka: 878
- Član foruma od: nedelja, 12. maj 2013. u 00:07h
Original u Tanasicu 10e. Dragomir rece da se izbegava comline i valjda filtron.Kennym piše:Koji filter ulja beše da izbegavam? A koji preporučujete?
-
Filtron su kupili Amerikanci prije par godina (mozda prosle godine) Wix http://www.wixfilters.com/, a oni nisu losi. Vidio sam Filtron u par novijih Audija TDI u prvoj ugradnji. Mozda su se poboljsali, ne znam.
Commline je Kina koliko znam i to ona najgora...
Commline je Kina koliko znam i to ona najgora...
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
- novi81
Ja prešao na Unico. Furam domaće :-) Pošto je Mann-a vlasnik Unika od 2005 i takođe se i prave u istoj fabrici trebalo bi da su Ok. A Unico je1989 i počeo kao licencni Mann.
-
Dobar je Unico. Nema da se brines.
- choco
- Poruka: 35
- Član foruma od: sreda, 23. sep. 2015. u 22:25h
Na koliko mijenjate ulje? Ja sam do sada na 1.8 tddi na 15hiljada, sipao sam 5-40(gdje nije bila jasno napisana fordova specifikacija) i jednom divinol fo5-30( kao neko koje ispunjava ford zahtjeve.
U 70 hiljada nisam nijednom promijenio filter goriva, samo sam ispustio iz njega na pipi da malo izadje.
Preskup je filter, mislio sam da ugradim neki jeftiniji?
U 70 hiljada nisam nijednom promijenio filter goriva, samo sam ispustio iz njega na pipi da malo izadje.
- milan_gt
- Poruka: 11706
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
xaxaxaxa imas jeftin onaj od juga
- JuSkE
- Poruka: 194
- Član foruma od: utorak, 22. jan. 2013. u 18:44h
- Kontakt:
Igrom slucaja prvi put sam morao da sipam u svog Focusa ulje druge marke a da nije Formula F 5w30. Posto sam bio u nekoj frci sa vremenom,morao na put, a auto presao preko 17000km za 10meseci, nisam nasao u butiku ulja gde obicno uzimam Formulu F, tako da sam prozujao u jos dva-tri, i naravno nisam nasao, kazu da se nesto teze nabavlja, ceka se dugo, neke razloge srali, ne bitno, mrzelo me da idem do Grand Motorsa i uzmem na svoju ruku Mobil Super 3000 xe 5w-30
E sad dal sam napravio gresku ili ne?
Product Specifications
Meets or exceeds the requirements of:
ACEA C3 and API SM/SL.
Has the following builder approvals:
General Motors Service Fill dexos 2TM (license number GB1A0914015),
BMW Longlife-04, MB-Approval 229.52/229.51/ 229.31, and
VW 502 00/505 00/505 01
Recommended by ExxonMobil for use in applications requiring API CF and Ford WSS-M2C917-A
E sad dal sam napravio gresku ili ne?
Product Specifications
Meets or exceeds the requirements of:
ACEA C3 and API SM/SL.
Has the following builder approvals:
General Motors Service Fill dexos 2TM (license number GB1A0914015),
BMW Longlife-04, MB-Approval 229.52/229.51/ 229.31, and
VW 502 00/505 00/505 01
Recommended by ExxonMobil for use in applications requiring API CF and Ford WSS-M2C917-A
Ford Focus 1.8 TDCi 85KW 115KS Ghia 2002god
-
To ti je ulje za Opele, i to one od 2010. godine pa na ovamo. Nisi nesto previse pogrijesio odnosno neće se ništa strašno desiti autu s tim uljem. Kad nemaš Formule možeš probati sa Total Ineo ECS sa ACEA C2 specifikacijom (odnosno neko drugo ulje s tom specifikacijom) jer je vrlo slična ako ne i ista Fordovom standardu 913 B/C koje je zahtijevano za tvoj motor.
- Rih
- Poruka: 267
- Član foruma od: nedelja, 6. nov. 2011. u 10:35h
choco piše:Na koliko mijenjate ulje? Ja sam do sada na 1.8 tddi na 15hiljada, sipao sam 5-40(gdje nije bila jasno napisana fordova specifikacija) i jednom divinol fo5-30( kao neko koje ispunjava ford zahtjeve.

Tako se auto ne održava

- popovicvl
- Poruka: 5651
- Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h
Ako se sipa ulje od Opela, Fordov motor odmah prepoznaje i hoce da detonira. Salu na stranu, sta moze da se desi. Bitno je da je 5W30, ostalo ne brini.JuSkE piše:E sad dal sam napravio gresku ili ne?
Jos uvek nisam skontao te specifikacije, gde je razlika osim u brojevima. Ok, mozda neki aditiv, manje vise ovoga ili onoga, meni je tu bitno da je gradacija pogodjena. Mislim da bi neki Fordov motor podjenako km napravio i na Opelovom, VW i na Fordovom ulju ili obrnuto, Ili mozda gresim?
- choco
- Poruka: 35
- Član foruma od: sreda, 23. sep. 2015. u 22:25h
Hahah ajde ovih dana cu da ga promjenim Je*em ga...Kad dobro ide zasto da ga mijenjamRih piše:choco piše:Na koliko mijenjate ulje? Ja sam do sada na 1.8 tddi na 15hiljada, sipao sam 5-40(gdje nije bila jasno napisana fordova specifikacija) i jednom divinol fo5-30( kao neko koje ispunjava ford zahtjeve.
Preskup je filter, mislio sam da ugradim neki jeftiniji?![]()
![]()
![]()
![]()
Tako se auto ne održava

Generalno, samo ulje redovno mijenjam,i filtere ulja i zraka. filter goriva nikada...
Ulje...pa ta fordova specifikacija je generalno losija od pola ovih ulja koja su nabrojana. A cak i neka polusinteticka ulja je ispunjavaju. Radje cu da promijenim neko 5w-40 na 10hiljada, nego 5-30 na 15ooo za iste pare
- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21510
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
živote, lutalico.

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- mbole
- Poruka: 14924
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Za pocetak gradacije ulja imaju svoje raspone, nisu neka fiksna cifra.
Tako da ulje xW-30 jedne specifikacije i ulje xW-30 druge specifikacije mogu da budu sa sasvim razlicitom viskoznoscu.
Tj da prvo bude na donjoj granici i jako blizu viskoznosti gradacije 20 a drugo na gornjoj granici i jako blizu viskoznosti gradacije 40.
Tako da ulje xW-30 jedne specifikacije i ulje xW-30 druge specifikacije mogu da budu sa sasvim razlicitom viskoznoscu.
Tj da prvo bude na donjoj granici i jako blizu viskoznosti gradacije 20 a drugo na gornjoj granici i jako blizu viskoznosti gradacije 40.
Djak pesak 

- veljabandit
- Poruka: 898
- Član foruma od: utorak, 23. apr. 2013. u 14:18h
Ma samo Motul 

... duga svetla i pun gas !
BMW 325 f31
Abarth 595 turismo
BMW 325 f31
Abarth 595 turismo
- novi81
Pa gdje Motul! To je samo za motore :-D
-
Ja bih volio da ga nadjem ovamo kod nas, ali cak i zvanični uvoznik nikad nije čuo za Motulovo ulje za Forda.
Jedino ulje 913C i D specifikacije 100% sintetičko i pretpostavljam zato jako skupo. Ukratko rečeno, što se tiče ulja Motul je vrh vrhova!

Jedino ulje 913C i D specifikacije 100% sintetičko i pretpostavljam zato jako skupo. Ukratko rečeno, što se tiče ulja Motul je vrh vrhova!

- skolioza
- Poruka: 1508
- Član foruma od: nedelja, 24. maj 2015. u 18:26h
Opet glupo pitanje ali me zanima konkretno za dizel motore generalno
Da li se vremenom/godinama menja ulje koje treba da se sipa ili se citav radni vek motora sipa 5w-30?
U smislu da li se isto ponasa sa tim uljem motor od 100k 300k i 500k predjenih kilometara?
Da li se vremenom/godinama menja ulje koje treba da se sipa ili se citav radni vek motora sipa 5w-30?
U smislu da li se isto ponasa sa tim uljem motor od 100k 300k i 500k predjenih kilometara?
Ford Mondeo 2.0 tdci 110kw/150hp 2015god dizel automatik (2021-....)
Kia Sportage 1.6 97kw/132hp 2018god benzinjara (2020-2021)
Kia Cee'd 1.4 73kw/100hp 2015god benzinjara (2017-2020)
Ford Focus 1.8tddi 66kw/110hp 2001god dizel(2015-2017)
Kia Sportage 1.6 97kw/132hp 2018god benzinjara (2020-2021)
Kia Cee'd 1.4 73kw/100hp 2015god benzinjara (2017-2020)
Ford Focus 1.8tddi 66kw/110hp 2001god dizel(2015-2017)
- novi81
Kad ti krene uzimati previše onda pređeš na gušće. Ali onda ti je generalka uglavnom "iza ćoška" :-)
- dule0911
-
- Poruka: 13655
- Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
Samo sipas 5w30 i ne razmisljas o guscim uljima. Vise stete nego koristi na modernim dizelima.
Fiesta!!
-
+1