Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Fisa mk4, 1.3i 50hp, Koji thermostat za antifriz ?

Redovna održavanja, servisiranja, delovi.
Nije mesto za kvarove.

Moderator: Dragomir

Odgovori
dimges
Poruka: 636
Član foruma od: subota, 22. maj 2010. u 10:50h

Fisa mk4, 1.3i 50hp, Koji thermostat za antifriz ?

Poruka od dimges » petak, 15. nov. 2024. u 07:36h

Reshio Sam uglavnom problemena staroj fiesti, ali sa zahladjenjem SE vratio problem od pre 3 godine, auto teshko zagreva...
Onda su mi promenili thermostat, verovatno su stavili neki najjeftiniiji. Najavljuje SE jaka zima, danas cu traziti thermostat. Prvo pitanje je dali da trazim isklucivo 92 stepena, ili moze I oni sa 88stepena??
Ako bude minus 20, mozda ce morati I karton da se stavlja na masku ??
Pre je bio ducan Koji je prodavao Venon termostate, ali mislim da sada nema to.
https://www.onlinecarparts.co.uk/car-br ... 5JXUwlmSeg
https://www.onlinecarparts.co.uk/gates-1238316.html

dimges

Re: Fisa mk4, 1.3i 50hp, Koji thermostat za antifriz ?

Poruka od dimges » sreda, 20. nov. 2024. u 15:08h

Fiesta 1.3i/37kw.... Kupio Gates, 92oC... ali necu sad menjati, uprolece, da proverim najpre zashto gubim pomalo antifriz a nigde ne teche, ulje I antifriz chisti, creva suva...gubim oko 100grama na 300 km....pumpa je menjana pre 30.000km

dimges

Poruka od dimges » sreda, 29. jan. 2025. u 20:49h

Da ne otvaram nove teme za stari auto...
Pomogla je promena Termostata, auto bolje vuče, ali za zimskim uslovima DOK se motor ne zagreje dobro, Kazaljka bar na R, ima tresenje motora, posebno na mailim obrtajima i neko sitno drndanje. Neki me ubeđivali da je od grafitnih kablova i otišao danas kod autoelektričara da vratimo stare, menjane pre 15 godina, turski motocraft... Dok sam čekao, dođe prijatelj autoelekričara, valjda automehaničar, slušao motor, držao ruku na poklopac ventila i tvrdi da je drndanje od lufta na klackalicama, novi kablovi ne peckaju i tvrdi da su super, da štelujem ventile. A kad prođem 4-5 km i dođe kazaljka na sredinu skale je sve super.
Štelovao su mi ventile jula 2023, možda sam prešao 4-5000km, ali sumnjam da je majstor onda pogrešio, t.j. nije znao pravi zazor za Fiestu MK4 1.3i/37kw...Pronašao sam fordovu knjižicu tamo piše 0,20/0,30
Planiram da počnem od toga, nosiću i knjižicu da vidi, a inaće on je jedini koji se prihvata da šteluje ventile sa klackalicama, a onaj koji mi je ranije dobro štelovao neće sad da prima stara auta....

Slika

mbole
Poruka: 14949
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » četvrtak, 30. jan. 2025. u 09:58h

Za motore koji su proizvedeni posle 20.11.1996 zazor na izduvnim je 0.50.
Trebalo bi da postoji odgovarajuca nalepnica na poklopcu ventila.

Note:
Exhaust valve - valve clearance 0,50 mm (engines produced from 20.11.96 onwards, identifiable from the valve clearance sticker on the cylinder head cover).
Djak pesak :)

dimges

Poruka od dimges » četvrtak, 30. jan. 2025. u 13:20h

hvala, kod mene je prva serija, jul 1996, znači 0,20/0,30 ?
ima dole ispod tabele na nemačkom i neka napomena oko upotreba 98 benzina, prevesću to, može biti da je majstor pre 1.5 godina štelovao na 0.50 , nije znao za nalepnicu, pitaću ga ako se seća.....
nego drugo me sad zeza, auto pali iz prve. prima gas ali nepravilno, trese na Malim obrtajima.. nema sada onaj Limbo mod, mogu da vozim i brzo ali ne prima naglo davanje gasa, dok ne zagreje dobro..... nemam obrtomer, dali može da se meri na kablu Speed Senzora ?, mislim da je ler gas niži od 900+/- 50, koliko piše u tabeli.
Imam 2 IACV, na kolima je bio Topran, možda korišten 35000km, redobno čistim, ali u Subotu kad sam bio blizu, na 2 km, u povratku mi ugasio 6 puta, koliko da sam pazio... Stavio sam stari original ford, koji odavno sam kupio polovnog, dobro je, pali iz prva i vozi se ali isto trese i nepravilno prima gas DOK se ne digne T -ra na skali bar do slova R... A ne podiže lako temperaturu, danas sam bio po unuka, oko 15km i to sa brdskom vožnjom i nije hteo zagrejao do R, a grejanje isključujem, toplo vreme...
Termostat je nov i to najskuplji je bio.
Predložio bi majstoru da ponovo šteluje ventile, ako zna da proveri senzor na radilici da nije prljav ?, ponovo provera CREVA ispod Usisne kutije i ako treba ultrazvučno čišćenje dizni i ispitivanje dizni..
Topranov IACV sam proverio s malom baterijom 12V/1,3AH , otvara zatvara lako, proveriću kod frenda i koliki je otpor, mislim da treba da bude do max 10-15 OHM ??, ne sećam se ranije smo proveravali....
Ako je zagušen Katalizator, onda bi trebalo motor da se greje brže ???
hvala na pomoći

mbole

Poruka od mbole » četvrtak, 30. jan. 2025. u 13:50h

Ne mozes na speed senzoru da meris obrtaje motora, posto je on vezan za izlaz menjaca.
Za broj obrtaja ti trebaju impulsi sa necega sto je vezano za motor. Ulazni kabl bobine, senzor radilice, bregaste.. tako nesto.

dimges

Poruka od dimges » četvrtak, 30. jan. 2025. u 17:58h

tnx
a pre 5 godina me vratili na tehničkom zbog izduvnih gasova, neki koeficijenat 1.35 bio a treba < 1
poslali me u drugu tehničku stanicu iste firme... do]em tamo, vidim Pežo 206 , pušta ga sa 1.45, pobunim se kaže on ne može manje a fiesta može... i povezao obrtomer, nisam video gde i počeo da turira do 7500 obrtaja, držao nekoliko minuta i pao koeficijenat na 0.95... A što je to štetno za motor i plus zagadio okolo više nego što ja sa 2000km godišnje...
To je druga tema, ali hoću da kažem, pošto ne vozim odavno sa fiestom za Ohrid, onaj planinski uspon Straža, možda su katalizator i izduvna grana sada ugušeni...
Buni me što je danas bilo toplije, a nije se kazaljka digla do R, kao u ponedeljak, na istoj relaciji i to danas bez grejanja kabine

dimges

Poruka od dimges » petak, 31. jan. 2025. u 17:42h

Problem je fiksiran....najduzi od novih Lukas kablova je Crko, ventili su bili super, 20/30, proverio prvo to majstor, stavio najduzi kabel od starih Motocraft kablova .Usput majstor zamenio ono S crevo ispod Usisne komore , imao sam novo elasticno, sad auto prede kao maca, nema tresenja i seckanja, a iz auspuha ide svetlo beli dim, kao vodena para, ne kao kod 2taknih ili crni dim kao kod dizela...
Letos cu da vidim u grckoj dali ima pisebno samo najduzi kabel, i kod fabrickih kablova je taj crkao, mislim na 120.000km

mbole

Poruka od mbole » nedelja, 2. feb. 2025. u 20:23h

Prastara proba kad nisi siguran.. a motor trokoce
Krenes da skidas jedan po jedan kabl dok motor radi.
Ako promeni zvuk.. nije taj cilindar, ako ne promeni.. taj je :)
A posle ide zasto je bas taj.. sto se najcesce svede na los kabl ili svecicu.
Negde 90-tih sam imao upravo problem sa kablovima na jugicu, kad u jednom trenutku jednostavno nisi vise mogao da kupis kvalitetnu garnituru, bez obzira na cenu.
Zamenis.. radi mesec dva, i pocne da stuca.
1998 u grckoj sam kupio lukasovu garnituru.. nikad vise problema dok jugic nije otisao u istoriju.,

dimges

Poruka od dimges » ponedeljak, 3. feb. 2025. u 14:47h

na fiesti sam menjao originalne kablove, zbog jednog cilindra, a mislim da kabel i nije otkazao nego svećica... Onda sam kupio turski motocraft i dobri su, a jesenos kad je majstor menjao filter za benzin na dizalici, kažem aj da iskoristimo dizalicu da mi stavi kablove Lukas, koje sam kupio u Grčkoj još pre 15 godina....Nije se osetila Razlika, a problem sa ne primanjem gasa, slično kao kod novih auta ( limbo mod) sam rešio sa drugarom, menjali ona mala creva ispod usisne kutije.
Majstor je Spustio auto dole i ODOZGO menjao kablove, Sumnjam da možda taj br.4 nije dobro namestio, možda nije riknuo nego ima oksid na konektoru ?, pogledaću taj kabel.
Sad je sve rešeno, ali moram da imam Rezervu.
Mislim da stari kabel br.3 može da se ugradi i na br.4 na bonbini a na svećicu br. 3, tj. da ne kupujem CELI komplet, a Posebno nema da se kupi samo jedan kabel. .
Ako još neki kabel rikne, onda ću kupiti komplet, nudi mi dućan koji uvozi NGK, komplet za manje od 25 eur, oni tvrde da su NGK najbolji kablovi... možda spuštaju cene jer niko sad ne kupuje takve kablove, nego Bonbine, koje kod novijih auta idu direktno na svečicu....

Odgovori

Povratak na „Održavanje i servisi“