Hteo bih da podelim sa Vama, kroz šta prolazim ovih dana, iz uvoza sam od svojih uzeo ford mondea mk4 2009 1.8tdci 125ks. Platio sam kamion iz Fr, probne table, carinu kao i registraciju i jos neke peripetije u Subotici oko 200 hilj, 1700e je otislo otprilike.Kola nisam platio, sreća. Rečeno mi je da ima ulaganja, okej veliki servis, šta ćes, mora se, iz uvoza je(nema servisnu knjižicu). Listajući gde da odem u servis u Ns-u, video sam da ljudi hvale Maksim Ford Servis. Stvarno za sada imam sve pohvale kako se ophode prema mušterijama, i kako mi objašnjavaju problem, zakazao sam i otišao da vidim koliko je veliki servis i to što nešto čudno lupka u motoru, i što dimi strašno. Auto mi se svideo na izgled i rekao sam to je to, i mislio sam da uložim 1000e svakako, samo da se reše problemi.Onda odlazim i saznajem da je veliki servis mnogo skuplji zato što se jedan kaiš nalazi potopljen u ulju motora. I da je skuplji dosta od običnog. Međutim odmah su videli da nešto čudno lupka u motoru, i dali su mi stvarno više opcija, da prodam kola, ili da se uzme polovan motor(što su opet rekli samo po sebi da može imati rizike ako je neispitan i slično). Međutim nema nazad rekao sam, ako je spalo ovo na mene, ko bi sad kupio takva kola ili da ide mnogo ispod cene i slično, nemam vremena više da budem bez kola, prošlo je dugo vremena. Opcija nazad nije rešenje, zakazali smo termin za 7 dana, jer su puni nonstop, i rekao sam da se sve radi otvarajte motor sve što treba.Lepo su mi rekli dokle sve može ići, sam veliki servis, nisam napomenuo da ide i ceo set, zamajac i to. Kao i crevo interkulera koje sam rekao da nešto čudno pišti kada se da gas, kao vazduh da ulazi negde. Odmah su nasli da je puklo negde, pre toga stegnuli šelnu da vide da nije to, ali puklo je. To čukanje u motoru, rekli su može biti puno razloga, dok ga ne otvore neće da gataju, pretpostavljaju zbog dizne što je puno zapljuskivala da je to razlog. To mi je rekao otac da se sve dizne provere i vide koja nije u redu, ali on je lupao možda samo da se zameni podloškica ili šta već na njima, ne razumem se. Da napomenem pored tog čukanju u motoru, pri paljenju auto kada se upali, tresem se u sedištu od vibracije neke, dok se ne stabilizuje posle. Sve sam to objasnio ljudima, i prepustio posle 7 dana da rade, zvali su me danas, u motoru što su napominjali isto da moze biti klip, što čuka. Na kraju je bilo tu, ali ima mnogo stvari oko toga, motor će ići kod cubi-ja u Ns na mašinsku obradu. Dizne će ići kod bošiste na proveru, ako je neka otišla ne znam šta me tu sve čeka, takođe i turbo će ici na proveru, to misle da je okej, ali za svaki slučaj kad se sve radi ide se do kraja. U najbolju ruku kad otvore turbo, nešto su rekli varijabila ako je zaglavila ili tako nešto, ne razumem se stvarno. Ako to očiste biće jeftino i makar tu ću dobro proći. Nazad nije opcija, tako da, kad sam leteo da šalju mondea, sam sam poleteo. Nisu ni oni svesni bili šta se šalje, ali gotovo je sad. Kod njih je auto stajao 7 meseci nisu ga ni vozili. Em na sve to sam kupio akumulator od 13500din 77Ah 780A kad sam hteo da oteram auto na servis, nisam mogao ni da upalim, probali na kablove,ma kakvi dobije struju, ali nije mogao ni da kresne, novi akumulator je rešio problem.I kablove sam kupio... pre akumulatora, kad je sve krenulo niz vodu, šta ćes. Evo vam i slika šta će sve raditi u servisu. Sutra motor ide kod cubi-ja, koliko vidim na internetu i po recenzijama, najbolji su u Nsu. Sertifikate imaju sve svetske, mašine odlične. Znate li dobar servis za proveru dizni ili na kraju krajeva šta tu raditi remont ili? Ukoliko sam dobro forum istražio jedna nova dizna za ovaj model ide i do 500e kodirana. Imate li nekih saveta osim nek mi je Bog u pomoći.Veoma je dug tekst i mnogo ovde stvari bi imalo da se doda, verovatno sam nešto i preskočio, svi saveti za dalje su dobrodošli.
Edit:Takođe nisam pomenuo da je ovaj motor iz francuske već rađen, to su videli u servisu i pokazali mi na licu mesta, da nisu lepo odradili, neki deo nije bio koji treba umesto 25 stavljen je 50 ili obrnuto, mnogo informacija sam dobio brzo.Tražili su mi i saobraćajnu da unesu u komp i vide podatke, da je to ono što je zapravo u kolima. Da li zbog provere ili čega već ne znam.