metalni opiljci u filteru nafte
Moderator: Dragomir
- pele
- Poruka: 48
- Član foruma od: sreda, 9. jan. 2013. u 22:55h
metalni opiljci u filteru nafte
U pitanju je focus 1.8 TDCI. Prije dva dana zamijenio sam filter nafte. U nafti iz starog filtera sam vidio 2-3 metalna opiljka (utvrdio magnetom). Čitajući o tom problemu na forumu, pozvao sam nekoliko servisa da se raspitam što dalje raditi. Uglavnom sam dobio odgovor da se radi o pumpi visokog pritiska, da se ne isplati remontovati ( u Crnoj Gori izgleda i nema servisa koji to može kvalitetno uraditi), već da potražim polovnu pumpu. Jedan serviser mi je čak rekao da, po njegovom mišljenju, ako auto dobro ide i ne pali lampicu grijača uzbrdo pri velikom gasu, to ne mora biti do ove pumpe koja je na autu, već može da bude ostatak od prethodne (ja ne mogu znati da li je prethodni vlasnik radio i što
). Po njemu treba samo oprati rezervoar i crijeva i pratiti prilikom zamjene filtera da li ima još opiljaka. Interesuje me vaše mišljenje i iskustvo.

- milan_gt
- Poruka: 11706
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
Re: metalni opiljci u filteru nafte
zovnes Gogice na Beloj Zemlji-Uzice i oni ti kazu kako da posaljes do njih, posle remonta svakako treba da isperes ceo sistem, ako nastavis tako da vozis zeznuces dizne pa ti je onda steta vise nego duplo veca..
- popovicvl
- Poruka: 5650
- Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h
Svakako bi prvo oprao rezervoar, ocistio vodove goriva, promenio filter i nastavio da pratim problem.
- pele
Što se sve mora očistiti? Da li rezervoar i vodovi do filtera, ili još i crijevo do cr pumpe, vodovi do dizni...?
- pancerFF
- Poruka: 1080
- Član foruma od: utorak, 14. avg. 2012. u 14:38h
Napisao ti je covek u postu iznad tvoga.
Ford Focus MK1.5, 1.8 TDCi - 74kW, 2003.
- pele
ovo sam prvo i pomislio, ali se plašim da ne zeznem dizne.popovicvl piše:Svakako bi prvo oprao rezervoar, ocistio vodove goriva, promenio filter i nastavio da pratim problem.
pitao sam da li baš sve vodove kuda prolazi gorivo.pancerFF piše:Napisao ti je covek u postu iznad tvoga.
- pele
E ljudi ovo je stavrno nevjerovatno! Zovem BG servis u vezi ovog problema i čovjek mi kaže : ti opiljci ne znače ništa, može biti od bilo čega, opasno je ako se u nafti iz filtera pod magnetom sakupi sitna prašina, gomilica oko 3 mm ili više. Samo ti vozi auto i provjeravaj s vremena na vrijeme. Ja pozovem Delphi servis Obrovac, a ono potpuno druga priča: metalni opiljci su prvi znak trošenja pumpe, kada se pojavi sitna prašina to je već gotovo, ne preporučuje se voziti auto već odmah remontovati pumpu. Pa kome vjerovati???

- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21504
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Pozovi dizel servis Dmitrović.

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
-
- Poruka: 534
- Član foruma od: četvrtak, 11. okt. 2012. u 11:29h
Jel vi otvarate te filtere kad nadjete opiljke? kod mene sve zatvoreno nema sta gledat , samo bacis preko plota 

- popovicvl
- Poruka: 5650
- Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h
Moj majstor otvara svaki filter, svasta moze da se nadje u njemu.
- milan_gt
na dnu filtera se osafi i izruci na polutku crne kantice..jedino se na crnom vide opiljci
- dakiva
- Poruka: 369
- Član foruma od: sreda, 9. nov. 2011. u 22:33h
Je l može malo pojašnjenje u vezi crne kantice i koje su boje opiljci? Je l se ne vide u prozirnoj casi?
- acadimke
- Poruka: 1698
- Član foruma od: utorak, 17. apr. 2012. u 16:55h
- Kontakt:
U crnoj kantici su bolje uocljivi, mislim da su sivkaste boje. Evo jednog pirmera gde se vide u filteru.

Fokus mk1 tddi 90 ks 2001
- pele
Da li je tačno da su prvi simptome loše pumpe metalna prašina u filteru, pa tek onda malo veći opiljci?
- pele
Pa zar niko od mašinaca ne zna odgovor?
- Lale
- Domacin foruma
- Poruka: 2783
- Član foruma od: subota, 11. apr. 2009. u 20:22h
U pravu si Pele to je taj kobni znak "dotrajavanja" pumpe (nekih ležajeva u njoj)..
Ja bih je što pre remontovao.
Ja bih je što pre remontovao.
- pele
Pa evo posle određenog vremena i nesto pređene kilometraže da javim stanje. Možda nekom bude korisno.
Kada sam primijetio opiljke u filteru zamijenio sam isti.
Nakon pređenih 100, 300, 600, 1000 km svaki put sam ispustio gorivo na onom šarafu na donjoj strani filtera. Sipao sam u providnu teglu i provjerio vizuelno i magnetom. Nema traga opiljcima
. Vaše mišljenje???
Kada sam primijetio opiljke u filteru zamijenio sam isti.
Nakon pređenih 100, 300, 600, 1000 km svaki put sam ispustio gorivo na onom šarafu na donjoj strani filtera. Sipao sam u providnu teglu i provjerio vizuelno i magnetom. Nema traga opiljcima

- milan_gt
U tegli se ne vide opiljci nego na necem crnom, tj polutku od kantice ulja ili tako slicno, izneses na sunce i videces
- pele
Zadnji put sam i to uradio. Nijesam vidio opiljke.milan_gt piše:U tegli se ne vide opiljci nego na necem crnom, tj polutku od kantice ulja ili tako slicno, izneses na sunce i videces
Znači posle oko 1000 pređenih km, ako je prosjek potrošnje 7 litara, to je 70 litara prošlo kroz filter.
Nastaviću da pratim stanje.
- sasa_f1
- Poruka: 10029
- Član foruma od: sreda, 4. maj 2011. u 23:32h
Kako si otvorio filter? Mozda su ti opiljci bili od secenja bonsekom, kao sto je kod mene bio slucaj.
- pele
nijesam otvarao filter, samo ispustio naftu iz njega. Prilikom servisa sam iz starog filtera ispustio naftu u kanticu. Primijetio sam dva-tri metalna opiljka, koja su se pomjerala za magnetom. Od tada sam razgovarao sa nekoliko majstora i uglavnom dobio oprečna mišljenja. Odlučio sam da samo zamijenim filter i pratim što će se dešavati. Kasnije sam vidio da je i sami filter od metala koji privlači magnet ( do tada sam mislio da je od aluminijumasasa_f1 piše:Kako si otvorio filter? Mozda su ti opiljci bili od secenja bonsekom, kao sto je kod mene bio slucaj.