Zamena ulja u automatskom menjacu
Moderator: Dragomir
- SASA77
- Poruka: 161
- Član foruma od: nedelja, 19. okt. 2008. u 02:43h
Zamena ulja u automatskom menjacu
Doslo vreme da se menja ulje u menjacu ali kod mene uvek mora da ima neko "ali" pocinjem da mrzim tu rec. U Sapcu niko ne radi sa automatskim menjacima tako da sam osudjen da taj posao uradim sam. E sad zanima me par stvari: koliko staje ulja u menjac i druga stvar rekose mi da se ispusta ulje iz "bombi" ili kako ih vec ko zove (kako sam ja razumeo da je to nesto na zamajcu) i kako se uopste ispusta ulje iz toga, da li ja imam filter za ulje u menjacu? E da, da ne bi gledali u pasulj ili slicne rekvizite, u pitanju je Ford Scorpio 2.8 85 god.
- ace1
- Avenger from the past
- Poruka: 1983
- Član foruma od: petak, 14. nov. 2008. u 19:47h
- Kontakt:
Re: Zamena ulja u automatskom menjacu
moras na netu da nadjes koliko ide ulja ili u servisnoj knjizi.
A ti imas torq converter ili ti turbinu umesto kvacila i u njoj imas ulje
uglavnom se cesce menja ulje,pa se turbina ne skida
ali bi trebao da skines karter menjaca i obavezno promenis filter ulja menjaca,bez obzira sto ce ti delovati unutra sve kao novo i cisto
ako budes bio razdvajao motor od menjaca da bi skinuo turbinu imas prozor sa strana na spoju koji je zatvoren plasticnim cepom,njega skini i vrti kardan,da ti dodje sraf od turbine na rupu i tako kad odvrnes sve mozes da je odvojis
obavezno turbinu kad ispraznis od starog ulja ,napuni novim ,otprilike koliko prospes toliko sipaj i malko vise
kad sve spakujes polako dolivaj ulje dok skroz ne povuse u turbinu i napuni potrebnu kolicinu ulja,posto ce sipka da ti pokazuje maksimum i kad to nije
nikako voznja,znaci neutral ili parking pozicija svo vreme dok ne povuce svo ulje,nadji levak i polako treba dosta strpljenja
izgooglaj malo,za slucaj da ima neku specificnost,mada ne bi trebalo to je stariji menjac
A ti imas torq converter ili ti turbinu umesto kvacila i u njoj imas ulje
uglavnom se cesce menja ulje,pa se turbina ne skida
ali bi trebao da skines karter menjaca i obavezno promenis filter ulja menjaca,bez obzira sto ce ti delovati unutra sve kao novo i cisto
ako budes bio razdvajao motor od menjaca da bi skinuo turbinu imas prozor sa strana na spoju koji je zatvoren plasticnim cepom,njega skini i vrti kardan,da ti dodje sraf od turbine na rupu i tako kad odvrnes sve mozes da je odvojis
obavezno turbinu kad ispraznis od starog ulja ,napuni novim ,otprilike koliko prospes toliko sipaj i malko vise
kad sve spakujes polako dolivaj ulje dok skroz ne povuse u turbinu i napuni potrebnu kolicinu ulja,posto ce sipka da ti pokazuje maksimum i kad to nije
nikako voznja,znaci neutral ili parking pozicija svo vreme dok ne povuce svo ulje,nadji levak i polako treba dosta strpljenja
izgooglaj malo,za slucaj da ima neku specificnost,mada ne bi trebalo to je stariji menjac
Opel killer , in progress autolite evolution ,then bekame restomod and eventually all supercars killer (Ferrari too)
It is 1971
It is 1971

- SASA77
Trazio sam po netu ali nema nigde dva ista podatka. U Tolerance Data pise 8.5 l mada sam nalazio i podatke da ide 10.5 l. E sad, litar ulja je 1500din tako da mi se nedaje dzabe 3000din jer trgovci u Sapcu nece da vrate novac a da ja njemu vratim visak ulja i jos jedna stvar niko u radnji nema toliku kolicinu atf ulja na lageru najvise sto sam nasao je 5 l atf ulja. A na pitanje zasto mi treba toliko ulje kad kazem da zamenim u menjacu svi redom pocinju da se smeju i pitaju gde cu da naspem toliko ulja. Isao sam i kod raznih majstora oni mi kazu da nemoze da stane vise od 5 l, pa makar ga nogom sabijao u menjac. Jedan prijatelj mehanicar mi je rekao za to ispustanje iz turbine ali da se odvrce neki sraf i da ulje iscuri ali tako je na mercedesu jer covek samo njih radi. Drugi majstor koji radi menjace mi je rekao da se cujem sa nekim u Temerinu koji radi automatske menjace i da mi on objasni kako se radi ali ovaj mi nije rekao nista za ispustanje ulja iz zamajca a na pitanje koliko ide ulja rekao mi je oko 5-6 litara ma sipas dok nedodje na max. I sad jos jedno pitanje moze li da se ispusti ulje iz turbine a da se neodvajaju motor i menjac?
- Scorpio 696
- Poruka: 1371
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:43h
Isto sam i ja prosao kazu sta ces sa litrom ulja da menjas ( u mt75 ide 1,2 L).
Na vecini mesta kaze da ide 8.5L sa filterom i konverterom.
Probaj ovde da vidis(neznam da li se vidi ako nisi uclanjen)
http://www.granada-and-scorpio-online.c ... earbox+oil
http://www.granada-and-scorpio-online.c ... descending
Na vecini mesta kaze da ide 8.5L sa filterom i konverterom.
Probaj ovde da vidis(neznam da li se vidi ako nisi uclanjen)
http://www.granada-and-scorpio-online.c ... descending
- ace1
- Avenger from the past
- Poruka: 1983
- Član foruma od: petak, 14. nov. 2008. u 19:47h
- Kontakt:
googlaj malo
ja bi ti rekao za taunusove,caprijeve i granadine menjace,tamo nema sigurno sraf za ispustanje ulja iz turbine,mada nisam ubedjen da ima i u ovim novijim,al ajde.U prevodu mora da se skida turbina,ako hoces i iz nje da vadis ulje,a i nemoras.Rekoh ti vec,obicno ljudi menjaju ulje cesce sa fileterom,pa ne skidaju turbinu.
ja bi pre rekao da ide ova veca kolicina ulja sto kaze Max,al to je u varijanti kad sve skidas,ako ne diras turbinu onda kupi 5 litara ,pa dolivaj,ako zafali,i nemoj slucajno da si ga vozio dok ne proradi sistem i skroz ne povuce ulje ,inace cao zdravo lamele i menjac u djubre onda ili 5 glava remont
ja bi ti rekao za taunusove,caprijeve i granadine menjace,tamo nema sigurno sraf za ispustanje ulja iz turbine,mada nisam ubedjen da ima i u ovim novijim,al ajde.U prevodu mora da se skida turbina,ako hoces i iz nje da vadis ulje,a i nemoras.Rekoh ti vec,obicno ljudi menjaju ulje cesce sa fileterom,pa ne skidaju turbinu.
ja bi pre rekao da ide ova veca kolicina ulja sto kaze Max,al to je u varijanti kad sve skidas,ako ne diras turbinu onda kupi 5 litara ,pa dolivaj,ako zafali,i nemoj slucajno da si ga vozio dok ne proradi sistem i skroz ne povuce ulje ,inace cao zdravo lamele i menjac u djubre onda ili 5 glava remont
Opel killer , in progress autolite evolution ,then bekame restomod and eventually all supercars killer (Ferrari too)
It is 1971
It is 1971

- SASA77
Nesto moram uraditi, mada se razmisljam da ga odvezem u Temerin da mi sve to lepo odradi majstor. Nikad dosad se nisam zezao sa tim stvarima a nemam drugi menjac ako ovaj upropastim. U svakom slucaju hvala na odgovorima i naravno javicu kako sam prosao.
- Reppa
- Poruka: 979
- Član foruma od: sreda, 20. okt. 2010. u 20:03h
- Kontakt:
Kod koga u Temerinu?
http://www.polovniautomobili.com/reppa
Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
- SASA77
Misika neznam prezime.
- Reppa
- Kontakt:
Pastor se preziva,u ulici Pap Pavla. 

- SASA77
Neznam ni sam sta da radim. Strah me da nesto ne upropastim. Sve u svemu jos uvek se dvoumim, da li da menjam sam uz asistenciju ovog sto radi mecke ili da idem u Temerin.
- darko darko
- Poruka: 3890
- Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h
PITANJE!
Posto na mercedes klubu niko nista ne odgovara ajde ovde ce mi sigurno neko komentarisati, A i svaki komentar je dobrodosao!
Naime hocu da zamenim ulje u menjacu!
Ulje je navodno bivsi vlasnik zamenio svo pre 15 000 km, mada nesto mu nebi verovao!
ULje je izvadjeno malo iz menjaca pregledano i dobre boje i mirisa je, bar tako kazu u merc servisu!
Ulje kazu da nije portebno menjati jos!
N Emam nikakvih problema sa menjacom, cimanja ubacivanja u brzinu itd!
Prosli put sam pitao u mercedesovom servisu preporucuju samo iz kartera 4 l od 7 da se zameni sa filterom i tako svi rade na nekih 20 000 km, to je prva varijnta!
Druga varijanta (Svih 7 litara) TJ Zamena sa sipiranjem menjaca kako se i mercedes preporucuje! Radi se sledece, 12 l ulja se tri puat zameni a zadnjih tri litra se doda do maksimuma! Mercedes kaze da se tako menja 90 % ulja iz menjaca! Zasto tako rade nemam pojma, mozda sto nemaju masinu za zamenu ulja!
Treca je varijanta zamena ulja masinom, ovi sto imaju u sopotu, zakaci se ulaz izlaz creva, upali se auto, izadje staro kada krene novo masina se gasi i ulje je zamenjeno 100 % ili ti sve i iz turbine i svega, naravno filteri i zptivci sve ostalo! Jeftinija verzija od ove druge i po meni bolja, preporucuju dekstron 6 nemam pojma ni sta je ni zasto, u njega fabricki ide dektron 3! OVO JE PITANJE BROJ JEDAN KOJE ULJE?
Mislim da je ova zadnja varijnrta najbolja!
E sada neko kaze da obicno posle zamene ove dgruge arijante i trece, zamene ulja moguci su problemi, ili svi izbegavaju ovo 90 ili 100 zamenu ulja to mi nikako ne ide u glavu ZASTO, DRUGO PITANJE I ONO VAZNIJE pitanje? Pa valjda je bolje zameniti svo ulje, nego samo 50 % ko zna koje gradacije i kvaliteta, i sto nekima to krene po zlu posle zamene!
Posto su me toliko isutirali po mozgu, svaki komentar mi je znacajan!
Posto na mercedes klubu niko nista ne odgovara ajde ovde ce mi sigurno neko komentarisati, A i svaki komentar je dobrodosao!
Naime hocu da zamenim ulje u menjacu!
Ulje je navodno bivsi vlasnik zamenio svo pre 15 000 km, mada nesto mu nebi verovao!
ULje je izvadjeno malo iz menjaca pregledano i dobre boje i mirisa je, bar tako kazu u merc servisu!
Ulje kazu da nije portebno menjati jos!
N Emam nikakvih problema sa menjacom, cimanja ubacivanja u brzinu itd!
Prosli put sam pitao u mercedesovom servisu preporucuju samo iz kartera 4 l od 7 da se zameni sa filterom i tako svi rade na nekih 20 000 km, to je prva varijnta!
Druga varijanta (Svih 7 litara) TJ Zamena sa sipiranjem menjaca kako se i mercedes preporucuje! Radi se sledece, 12 l ulja se tri puat zameni a zadnjih tri litra se doda do maksimuma! Mercedes kaze da se tako menja 90 % ulja iz menjaca! Zasto tako rade nemam pojma, mozda sto nemaju masinu za zamenu ulja!
Treca je varijanta zamena ulja masinom, ovi sto imaju u sopotu, zakaci se ulaz izlaz creva, upali se auto, izadje staro kada krene novo masina se gasi i ulje je zamenjeno 100 % ili ti sve i iz turbine i svega, naravno filteri i zptivci sve ostalo! Jeftinija verzija od ove druge i po meni bolja, preporucuju dekstron 6 nemam pojma ni sta je ni zasto, u njega fabricki ide dektron 3! OVO JE PITANJE BROJ JEDAN KOJE ULJE?
Mislim da je ova zadnja varijnrta najbolja!
E sada neko kaze da obicno posle zamene ove dgruge arijante i trece, zamene ulja moguci su problemi, ili svi izbegavaju ovo 90 ili 100 zamenu ulja to mi nikako ne ide u glavu ZASTO, DRUGO PITANJE I ONO VAZNIJE pitanje? Pa valjda je bolje zameniti svo ulje, nego samo 50 % ko zna koje gradacije i kvaliteta, i sto nekima to krene po zlu posle zamene!
Posto su me toliko isutirali po mozgu, svaki komentar mi je znacajan!
- milan_gt
- Poruka: 11706
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
bitno je pranje, da se skinu opiljci sa magneta na karteru menjaca..
http://www.myturbodiesel.com/images/b5/ ... magnet.jpg
http://www.myturbodiesel.com/images/b5/ ... magnet.jpg
- Reppa
- Kontakt: