Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

bolje spreciti nego leciti

Redovna održavanja, servisiranja, delovi.
Nije mesto za kvarove.

Moderator: Dragomir

Odgovori
spale999
Poruka: 78
Član foruma od: petak, 10. feb. 2012. u 23:10h

bolje spreciti nego leciti

Poruka od spale999 » utorak, 1. maj 2012. u 11:53h

pozdrav..citam dosta tekstova u vezi kvarova na dizel motorima tj diznama, pumpama itd..posto sam ja nov u tom svetu (ceo zivot vozio iskljucivo benzince) zanima me da li postoji nesto sto se koristi da bi se produzio vek sistemu ubrizgavanja..moj auto je 1.8tdci 2007 god. 115ks , ako je bitno ima 145000km..jel ima neki aditiv ili tako nesto sto se koristi ,bilo redovno, bilo sporadicno ili bilo sta drugo sto bih trebao da koristim..gorivo sipam iskljucivo na MOL pumpi (kazu da je tamo najbolje) , tamo sam sipao i u fiestu i nikad nije bilo nikakvih problema ali to je ipak bio benzin europremium..jos 1 stvar me zanima, majstor mi rece posle velikog servisa da ce na sledecem malom servisu da sipa polusintetiku (ulje sad nije menjano zato sto je zamenjeno pre 400km zajedno sa svim filterima) i da je to normalno da posle 100.000 km svi automobili koji su inace fabricki na sintetici , predju na polusinteticka ulja :wtf: ..kaze " nista ti ne brini , samo vozi i uzivaj"..sad, da on trosi ulje, mogao bih to i da shvatim ali ovako..nije mi to bas jasno, pa ako bi neko strucan mogao da me posavetuje u vezi ovih pitanja bio bih zahvalan..srecno svima

dusan80
Poruka: 293
Član foruma od: sreda, 9. nov. 2011. u 22:46h

Re: bolje spreciti nego leciti

Poruka od dusan80 » utorak, 1. maj 2012. u 12:43h

Pazi ovako, ako je taj majstor konstruisao tdci motor,sklopio ga i testirao, a zatim prodao Fordu da ga ugrađuje u svoje modele onda ako ti kaže da sipaš stajsko đubrivo u njega onda u redu. Ovako svaki komentar je suvišan. 5w30 sipaj(e sad hoćeš li Ford Formula ili neko drugo do tebe je) , bitno je da zadovoljava specifikacije. Što se tiče dizni tu ti pravila nema, naravno uvijek je bolje sipati što je moguće kvalitetnije gorivo i redovno mijenjati filtere. Pretraži malo forum, ima dosta postova na tu temu. Pozdrav. :ford:
Zamalo da se oženim al' srećom zasro' sam na vrijeme!!

mbole
Poruka: 14914
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » utorak, 1. maj 2012. u 12:44h

Nije normalno, niti to ikada treba uraditi, sve i kad predjes 500.000Km, Taj majstor nema pojma o cemu prica (cula zaba da se konji potkivaju pa i ona digla nogu).
U taj motor sipas iskljucivo ulje koje je za njega i namenjeno, to jest ford formula f 5W-30, sta god ti pricali majstori, komsije...
Djak pesak :)

Estariol
Poruka: 960
Član foruma od: subota, 20. mar. 2010. u 03:19h

Poruka od Estariol » utorak, 1. maj 2012. u 12:45h

Što se ulja tiče, svi sa foruma će ti potvrditi da ne treba da prelaziš na polusintetiku, drži se Ford Formule 5W-30. :beer: Za ostalo će ti reći vozači TDCi dizelaša. :)
Ne moze se reci da si vozio dobar auto dok nisi seo u Ford...

darko darko
Poruka: 3890
Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h

Poruka od darko darko » utorak, 1. maj 2012. u 14:41h

Nezajebavaj se da sipas drugo ulje osim fabrika sto je predvidela, osim toga gusce ulje sjebe turbinu, to kazu majstori za traktore freze varburge i ona kola sto svinje jedu :D . Sto se tice pumpe drzi malo vise od 1/4 rezervoara da se pumpa hladi preko nafte, i povremeno samo wurt aditiv, Pogotovo ako osetis neke promene, igra skala, beli dim itd. Mol je bio najbolji ali nije vise, malo se sjbo zadnjih godinu dve, najbolje je na velikim prometnim pumpama gde grze velike kompanije(nemoj male sto rade pod fransizom, svasta sam se nagledao) i nemaju mnogo mogucnosti da krste, jugopetrolove velike, eko onaj avo dizel, ja njega sipam i nemas, porblema. E da fiiter pod obavezno, i kvalitetan, org ili neki ekstra zamenski, pasi ima onih koje kad odtvoris unutra nema nista hahahaha , za gorivo, na 10 000 do 20 000, zavisi kao i sta si sipao.

spale999

Poruka od spale999 » utorak, 1. maj 2012. u 14:44h

ok, sto se ulja tice tu je sve jasno znaci..jel ima neko ulje sinteticko koje ford preporucuje i gde moze da se kupi to ulje?..kolko kapiram za ovo preventivno odzavanje sistema za ubrizgavanje ne postoji nista sto bih mogao da sipam povremeno uz gorivo..hvala pozdrav svim :ford:

spale999

Poruka od spale999 » utorak, 1. maj 2012. u 14:51h

sad videh ovaj zadnji post..sto se kolicine goriva tice, uvek ali bas uvek praktikujem da punim rezervoar do vrha i onda opet dolivam kad padne skala na pola..rece wurt aditiv? . gde to da nadjem da kupim?..sto se pumpi tice, EKO nema pumpu u kraljevu, ovde je MOL jedina dobra varijanta, makar tako kazu ovi koji voze dizelase..imamo LUK, JUGOPETROL jos koliko ja znam..sto se tice malih servisa i zamene filtera tu takodje radim sve na 10.000 km..e sad, ako moze savet, gde da kupim te ekstra kvalitetne filtere i to ulje koje ford preporucuje..znam da sam malo dosadan ali jbg, hteo bih da se informisem o svemu sad na pocetku..hvala unapred

mbole

Poruka od mbole » utorak, 1. maj 2012. u 14:59h

spale999 piše:ok, sto se ulja tice tu je sve jasno znaci..jel ima neko ulje sinteticko koje ford preporucuje i gde moze da se kupi to ulje?
Ajd jos jednom: Ford Formula F 5W-30 (ako je sitno napisano, javi pa cu jos da povecam font u sledecoj poruci :))

Ne pise ti u profilu odakle si tako da par mesta gde mozemo da te uputimo su Goran Mond (http://www.fordclubserbia.org/forum/vie ... f=61&t=321) i naravno Grand Motors ili neka od njegovih filijala.

darko darko
Poruka: 3890
Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h

Poruka od darko darko » utorak, 1. maj 2012. u 15:29h

Wurt imas na pumpi oko 800 dinara imas upustvo na njema, po radnjama je oko 650 do 700 dinara, ALI OBAVEZNO ZA CR, KOMON RAIL PUPME, ne aditiv za d2 protiv mrznjenja, ili tako nesto mrgreen , a delove pa trudi se fordove, makar taj filtre za naftu, ili cak delphi nije los

dule0911

 
Poruka: 13655
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » sreda, 2. maj 2012. u 01:09h

Sto se produzenja veka sistema ubrizgavanja tice, nema pravila koliko ce ti trajati. Preventiva je ovo sto je Darko vec napisao.
Ako bas hoces, mozes pri svakom sipanju punog rezervoara da sipas i würth CR aditiv.
Fiesta!!

spale999

Poruka od spale999 » sreda, 2. maj 2012. u 10:16h

hvala svima na odgovorima i strpljenju :D ..kad dodje vreme za mali servis kontaktiracu GORAN MOND pa cu naruciti ulje i filtere od njega..srecno svima

Pančevac
Poruka: 1295
Član foruma od: subota, 13. mar. 2010. u 21:57h

Poruka od Pančevac » sreda, 2. maj 2012. u 10:26h

kad dodje vreme za mali servis umesto gradacije ulja promeni majstora ;)
MONDEO 2.0 tdci mk4 titanium x

mbole

Poruka od mbole » sreda, 2. maj 2012. u 14:51h

Ako si iz Bg-a ili okoline, jos jednostavnije je da odes do Dr. Dragomira, i sve zavrsis na licu mesta. Filtere, ulje... sve imas kod njega (originalno), po cenama koje su sasvim prihvatljive.
Uostalom, pozoves ga unapred, zakazes i informises se o cenama.

Boris88
VIP
Poruka: 1693
Član foruma od: nedelja, 11. jan. 2009. u 18:25h

Poruka od Boris88 » petak, 4. maj 2012. u 15:08h

bole rece covek da je iz kraljeva ;)
rust is not a crime

mbole

Poruka od mbole » subota, 5. maj 2012. u 03:13h

Nakon par poruka, pamtim samo bitne stvari :)
A ne kapiram sto je ljudima tesko da u profil upisu odakle su, pa da to mozes lako da uocis.

drajvers
Poruka: 3
Član foruma od: subota, 3. nov. 2012. u 23:46h

Poruka od drajvers » nedelja, 4. nov. 2012. u 00:34h

zdravo drugovi novi sam clan treba mali pomos procureomi mali hladnjak od ford mondeo 98 18td jel zna neko dali se skida cela maska ili mozda lakse ide to

Odgovori

Povratak na „Održavanje i servisi“