Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Mondeo `98 1.8 dizel,par nedoumica ispod haube

Redovna održavanja, servisiranja, delovi.
Nije mesto za kvarove.

Moderator: Dragomir

Odgovori
DukeLander
Poruka: 210
Član foruma od: nedelja, 16. sep. 2012. u 11:37h

Mondeo `98 1.8 dizel,par nedoumica ispod haube

Poruka od DukeLander » nedelja, 16. sep. 2012. u 14:13h

Kao sto se malopre predstavih u "Predstavljanje clanova",uzeh nedavno Mondeo dizel.

Nasao sam par stvarcica koje su namerno onesposobljene pa me zanima poenta.
Npr na ovom delu pise da je pumpa za gorivo i skroz je onesposobljena:

Slika

Kao i ovaj deo na pretpostavljam usisnoj grani,pretpostavljam ima veze sa vakumom za nesto,ali ne znam za sta:

Slika

I osiguraci u kabini... nigde ne mogu da nadjem kutiju,trazim da proverim posto mi maglenke ne rade i iako sam na vise mesta na forumu procitao da je ispod volana nigde je nema.Jel moguce da postoji samo kutija kod akumulatora?

Slika

Unapred zahvalan za pomoc
... i tako merim vakuum kompresiju motora ...

mbole
Poruka: 14914
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Re: Mondeo `98 1.8 dizel,par nedoumica ispod haube

Poruka od mbole » nedelja, 16. sep. 2012. u 16:51h

Pumpa za gorivo ne postoji na tom motoru (izuzev bosch pumpe). Ne znam sta je taj deo sa prve slike. Moguce da je nesto naknadno dodavano, pa skinuto.

Na drugoj slici je EGR ventil, i sasvim je uobicajeno da je iskljucen. Kad se zaprlja, motor radi jako sugavo, nov kosta otrovno (ide zajedno sa granom).

Kutija osiguraca je bas tu gde si slikao, samo iza tog panela. Prilazi joj se odozdo. Zavuci glavu izmedju pedala i ove policice za sitnice (znam nije lako zamotati se tu :)), i videces je. Pritisnes (cini mi se crvenu) plastiku, i tabla se spusti.
Djak pesak :)

DRAGANFORD
Poruka: 427
Član foruma od: sreda, 18. feb. 2009. u 08:44h

Poruka od DRAGANFORD » nedelja, 16. sep. 2012. u 18:06h

Npr na ovom delu pise da je pumpa za gorivo i skroz je onesposobljena: NA tom delu se samo nalazi posuda za ulje od servo pumpe i nista vise

DukeLander

Poruka od DukeLander » nedelja, 16. sep. 2012. u 18:30h

DRAGANFORD piše:Npr na ovom delu pise da je pumpa za gorivo i skroz je onesposobljena: NA tom delu se samo nalazi posuda za ulje od servo pumpe i nista vise
Hoces da kazes da bi tako trebalo.... ali ja imam i neku pumpu,kao sto vidis na slici... nikad se ne zna kad ce zatrebati... :D

mbole
Poruka: 14914
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » nedelja, 16. sep. 2012. u 18:33h

Ko sto rekoh, ovo ne lici ni na sta sto ide fabricki, tako da je najverovatnije nesto naknadno dodavano pa skinuto. Recimo pada mi na pamet da je dodavan webasto.
Djak pesak :)

DukeLander

Poruka od DukeLander » nedelja, 16. sep. 2012. u 20:52h

Ta pumpa ce da leti napolje...
Kako sam se izlomio dok nisam ugledao kutiju sa osiguracima,pravo vatreno krstenje... sad vec znam gde je pa napamet otvaram...
Imam problem sa maglenkama,zamenuo osigugrac i cim ukljucim izbaci.Provericu ovih dana lampice i kontakte.
Rovareci po autu naletim na servisnu knjizicu i komplet uputstvo,doduse na norveskom ali google translate odradi posao... puno korisnih stvarcica sam nasao,sto znaci da cu manje da vas gnjavim... :D

Hvala vam na savetima,pogotovo za osigurace,nikad ih ne bih nasao ni sa 100 ilustracija...

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser
Poruka: 5503
Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h

Poruka od Dragomir » nedelja, 16. sep. 2012. u 20:56h

Kada oslabi bos pumpa tj transver pumpa u njij onda pojedinci stavljaju elektricnu dobavnu pumpu koja trenutno produzava vek.Sve sto treba da odradis je da izbacis napolje i da zaboravis da si je imao
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek

Tatanga
Poruka: 67
Član foruma od: petak, 28. maj 2010. u 22:04h

Poruka od Tatanga » ponedeljak, 17. sep. 2012. u 09:12h

DukeLander piše:Kao sto se malopre predstavih u "Predstavljanje clanova",uzeh nedavno Mondeo dizel.

Nasao sam par stvarcica koje su namerno onesposobljene pa me zanima poenta.
Npr na ovom delu pise da je pumpa za gorivo i skroz je onesposobljena:

Slika
mbole piše:Ko sto rekoh, ovo ne lici ni na sta sto ide fabricki, tako da je najverovatnije nesto naknadno dodavano pa skinuto. Recimo pada mi na pamet da je dodavan webasto.
Slazem se sa Boletom.

To jeste dizel pumpa za Webasto ili Eberspächer ( i jedno i drugo su proizvodjaci dodatnog grejanja: motora ili kabine ). Tako da pre skidanja iste prvo potrazi po kolima neki poveci deo sa ovim natpisima, iz kojeg izlaze nekakve debele i tanke gumene i alu cevi, i dosta kablica.
A obzirom na tvoju primedbu da si nasao uputstvo na norveskom jeziku, bice da si imao ( ili jos uvek imas) ugradjeno dodatno grejanje. Ti sistemi su bez obzira na proizvodjaca od 1.000€ pa na vise, a i veoma su korisni.

DukeLander

Poruka od DukeLander » utorak, 25. sep. 2012. u 10:26h

Pregledao sam auto "sa otvorene haube" i nisam primetio takav deo. Iskreno predstavu nemam gde treba da gledam...

TT on Ray

Odgovori

Povratak na „Održavanje i servisi“