Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Ford mondeo ler gas

Redovna održavanja, servisiranja, delovi.
Nije mesto za kvarove.

Moderator: Dragomir

Odgovori
Jovanns92
Poruka: 7
Član foruma od: ponedeljak, 18. okt. 2010. u 16:45h

Ford mondeo ler gas

Poruka od Jovanns92 » subota, 12. nov. 2011. u 23:06h

Drugari pomagajte... U pitanju je Ford mondeo 1.8 td 97 god mk2 :)
Da vam objasnim u cemu je stvar auto sam turira nekontrolisano i kad je hladan i kad je topao al ponekad.
Menjao sam i bio kod svih zivih mehanicara menjao sam sajlu ler gasa, remontovao bosch pumpu celu komplet, menjao motoric od automatskog sauga al sve bas sve i nema mu pomoci molim Vas da me posavetujete ako ima neko neku novu ideju? :) Unapred hvala...

mbole
Poruka: 14915
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Re: Ford mondeo ler gas

Poruka od mbole » nedelja, 13. nov. 2011. u 00:04h

Membrana na bust ventilu?
Mada, ako si radio remont pumpe to bi trebalo da provere.
Jel trosi ulje?
Djak pesak :)

Jovanns92

Poruka od Jovanns92 » nedelja, 13. nov. 2011. u 00:29h

Ne ne trosi ni kap ulja motor kao nov generalna uradjena pre 20000 km :)

mbole

Poruka od mbole » nedelja, 13. nov. 2011. u 16:18h

Palo mi je napamet da mozda na turbini pusta ulje, pa da odatle dobija turazu.
ali ako ne trosi nista, i sve je ovo uradjeno... nemam vise ideja.

dimges
Poruka: 636
Član foruma od: subota, 22. maj 2010. u 10:50h

Poruka od dimges » nedelja, 13. nov. 2011. u 16:47h

http://www.intermotor.co.uk/?p=smpeurop ... 2ruq5ds213

Slika
jel imaš ovakav senzor ? ... od menjača ide , đek sa srednjim pinom je u uštekan u menjač, onaj trokutasti đek je kod mene bio iza serva kočnica , dok ga nisam otkačio od kabla koji ide prema ECU imao sam urlanja u lehru... pre neki dan sam ga vratio, meni je uglavnom leti radio probleme, ali ja imam benzinski motor... dok sam ga vozio otštekanog zaštitio sam đekove s kesicama i šelnama, da se ne isprljaju
p.s. ne diraj dole kod menjača, samo gornji spoj rastavi i probaj...

Mosha
Poruka: 272
Član foruma od: ponedeljak, 6. dec. 2010. u 21:39h
Kontakt:

Poruka od Mosha » nedelja, 13. nov. 2011. u 17:16h

Desilo se meni 2 puta jos odavno a evo i zbog cega. Procitam ja u autodati da su propisani obrtaji na leru 860, a moj auto je imao 700, e sad, na pumpi ima poluga ona velika na vrhu na koju ide sajla gasa, tu polugu kad povuces, dodaje se gas (jelte :) ) i na njoj ima jedan sraf koga kad stelujes mozes da diges obrtaje na leru (posto sraf ne da poluzi gasa da se vrati previse - shodno tome ler obrtaji ostaju visi). Tog dana kad sam to uradio mi je 2 puta odjednom iz cista mira spucao obrtaje na 3-4000, malo drzao pa spusti te sam cim sam dosao sa posla vratio sraf u prvobitni polozaj i sve se vratilo u normalu.

Ono sto ja nisam znao je da se tu uopste NE steluje ler gas nego na drugom malom sraficu (isto pise u autodati samo sto ja nisam gledao :) ) pored te poluge, sto sam kasnije i uradio, bez problema do dana danasnjeg.

Doduse, ne znam cemu onda sluzi taj sraf na poluzi gasa al ajde, inace imam isti auto kao ti.

Tatanga
Poruka: 67
Član foruma od: petak, 28. maj 2010. u 22:04h

Poruka od Tatanga » nedelja, 13. nov. 2011. u 21:33h

Ima jedno gumeno crevo na Lucas pumpi, koje povezuje pumpu i metalnu cevcicu koja ide ka turbini. Ta gumena cevcica je prema pumpi sira, a prema metalnoj cevcici uza. Svuci jedan kraj gumene cevcice, i ako iz nje curi dizel to je onda uzrok turaze. U tom slucaju se menja membrana na turbo ventilu, u suprotnom moze doci do prekomerne turaze - a to znamo kako moze da se zavrsi.

P.S.
PAZNJA: :clap:
Na turbo ventilu se menja samo membrana, njena cena je oko 7 EUR. Majstori vole da kazu kako moraju da menjaju ceo ventil i da je njegova cena oko 130 EUR.
DEEEEEEEBELO OBRATI PAZNJU STA RADI "MAJSTOR".

Foto gumene cevcice:
http://i289.photobucket.com/albums/ll22 ... 13-1-1.jpg

Foto membrane za turbo ventil:
http://i44.tinypic.com/2wgrxn4.jpg

mbole

Poruka od mbole » ponedeljak, 14. nov. 2011. u 02:58h

Mosha piše: Ono sto ja nisam znao je da se tu uopste NE steluje ler gas nego na drugom malom sraficu (isto pise u autodati samo sto ja nisam gledao :) ) pored te poluge, sto sam kasnije i uradio, bez problema do dana danasnjeg.
Doduse, ne znam cemu onda sluzi taj sraf na poluzi gasa al ajde, inace imam isti auto kao ti.
Procedura stelovanja ler gasa nije tako jednostavna da se samo okrece jedan sraf:
Slika

Inace broj obrtaja na leru kada je motor na radnoj temperaturi i sajla motorceta ler gasa otkacena treba da je izmedju 790 i 820, a kada se sajla prikaci 850

dimges
Poruka: 636
Član foruma od: subota, 22. maj 2010. u 10:50h

Poruka od dimges » ponedeljak, 14. nov. 2011. u 08:23h

jel ovo mehaničko podešavanje lehr gasa samo kod diesela ??... i kod mene na fiesti benzincu ima neki prostiji uređaj s nekim navojem, ali kod nas svi misle da sajla mora da bude potpuno labava, t.j. lehr gas da bude komandovan samo od ECU, preko IACV-a i VSS-a?
b.t.w., onaj VSS šta sam pastirao je i kod diesela ali 1992 - 1995, tako bar piše na intermotorovom web sajtu. malo mi je čudno zašto je noviji diesel izbacio VSS i uveo mehaniku ?

18865 Speed Sensor Auto.->04/99
18968 Speed Sensor Auto. 05/99->
18996 Speed Sensor Auto.
19090 Speedo Sensor 11/92-01/95
52966 Temperature Transmitter 2 Terminals 12/97->

First | Previous | Next | Last
Page 2 of 2

mbole

Poruka od mbole » ponedeljak, 14. nov. 2011. u 08:41h

Ovo je podesavanje samo kod dizela 1996-2000 (iskreno nisam gledao za Mk1).
Nije izbacen VSS, ima ga i Mk2. I kod Mk2 ima manje mehanike. Naime na Mk1 je dosta toga jos bilo na vakum i slicno (recimo bas ler gas), dok je kod Mk2 tu elektromotor, onda sama pumpa je DPCN (N je od numeric) dok je kod Mk1 DPC, tako da je recimo regulacija ugla ubrizgavanja kod Mk2 resena na struju.

Ne pricam o sajli gasa, vec o sajli koja ide od motorceta ler gasa do pumpe (drugacije je to reseno na dizelu nego na benzincu).

VSS ne komanduje ler gasom na benzincu. VSS ocitava brzinu vozila a ECU na osnovu toga i ostalih parametara (recimo temperature motora) komanduje preko IACV-a. IACV ne radi samo kada je auto na leru vec i u drugim slucajevima (korisno je procitati http://www.fordfuelinjection.com/)

Generalno gledano, sajla gasa nije ta koja odredjuje polozaj leptira kada je pedala otpustena. Za to sluzi odgovarajuci stel sraf. E sad kako je konkretno to izvedeno na kom motoru i da li je pri tom sajla labava, ili ima neka oprugica koja je drzi u kontaktu sa polugom leptira, zavisi od motora do motora.
Po onome sto citam (nisam vozio fordove benzince), IACV ustvari uopste i nema veze sa sajlom niti sa leptirom gasa, vec on nezavisno od leptira otvara prolaz vazduha.

Jovanns92

Poruka od Jovanns92 » utorak, 15. nov. 2011. u 11:26h

Auuu hvala vam za savete mada mi nista od ovoga ne pomaze :) auto samo hladan turira cim dodje radna temperatura nema problema nikakvih :)

mbole

Poruka od mbole » utorak, 15. nov. 2011. u 13:57h

Na hladnom motoru se stvari odvijaju drugacije nego na toplom, pa je to shvatljivo.
ECU drugacije komanduje bosh pumpi i motorcetu lera sta da rade. Pomera se ugao ubrizgavanja, menja se kolicina goriva...
Moguce je da je u pitanju samo stelovanje ler gasa, ili da sajlica od motorceta nije podesena kako treba, ili i jedno i drugo...
Sve u svemu, tesko za pricu preko neta. Ako ti Dragomir nije daleko...

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21505
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » utorak, 15. nov. 2011. u 14:33h

Voli gagi mondea dvojku... još ako je 1.8td u pitanju... sreći nikad kraja :)
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

Jovanns92

Poruka od Jovanns92 » petak, 18. nov. 2011. u 22:56h

Problem resen promenio sam dzek koji vodi na elektro motoric od sauga ;)
mozete zakljucati temu

mbole

Poruka od mbole » subota, 19. nov. 2011. u 00:50h

Ajd samo da pretpostavim: nemas nijednu od dve plastike koje idu ispod motora (ni veliku ni malu)?

Odgovori

Povratak na „Održavanje i servisi“