OHC " Pinto " tuning
- van
- VIP
- Poruka: 9040
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h
OHC " Pinto " tuning
Epizoda II .
Danas sam podigao glavu sa masinske obrade .
Glava ima sledece modifikacije :
- Kanali u glavi su portovani da bi se dobio bolji protok gasova .
-Glava je obrijana 1.2 mm da bi dala kompresioni odnos oko 10.2 : 1
-Zamenjeni su ventili i obradjeni su sicevi .
-Ventili su modifikovajni da nemaju ostre ivice .
Ukupna vrednost radova do sada je 9000 din . Moj rad nije uracunat a potrosio sa preko 10 sati .
In next episode :
Rasklapanje bloka motor , inspekcija komponenti , ciscenje , peskarenje i honovanje bloka ...
Danas sam podigao glavu sa masinske obrade .
Glava ima sledece modifikacije :
- Kanali u glavi su portovani da bi se dobio bolji protok gasova .
-Glava je obrijana 1.2 mm da bi dala kompresioni odnos oko 10.2 : 1
-Zamenjeni su ventili i obradjeni su sicevi .
-Ventili su modifikovajni da nemaju ostre ivice .
Ukupna vrednost radova do sada je 9000 din . Moj rad nije uracunat a potrosio sa preko 10 sati .
In next episode :
Rasklapanje bloka motor , inspekcija komponenti , ciscenje , peskarenje i honovanje bloka ...
- BokiRS
- Neizleciv
- Poruka: 4457
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 08:18h
Re: OHC " Pinto " tuning
Extra.
Ako te ne mrzi daj neku sliku.
Koliko konja ce imati na kraju?
Tvoje misljenje me zanima.
Ako te ne mrzi daj neku sliku.
Koliko konja ce imati na kraju?
Tvoje misljenje me zanima.
Chip tuning za Ford-ove
viewtopic.php?f=94&t=19067
- van
- VIP
Sta znam , nezahvalno je predvidjati , ako sve bude kako treba , od 120 do 130 ks . Ono sto treba da se oseti je primetno bolji odziv papuce gasa i bolje ubrzanje ...
- BokiRS
- Neizleciv
- van
- VIP
To je plan , da bude RS 7 , ali legalne tokove mora da prodje kao 2.0 OHC . A ne bih zeleo da idem na atest i tehnicki sa produvalim motorom koji plucka ulje i kaplje vode iz njega .
Posle ide RS unutra , a ovaj sredjeni OHC ostaje kao teplate motor za izradu nekog sledeceg S7 , ili ako mi neko naruci da mu napravim shasiju na tockovima , mogu da budznem motor i provozam coveka , a on posle nek juri neki motor .
Posle ide RS unutra , a ovaj sredjeni OHC ostaje kao teplate motor za izradu nekog sledeceg S7 , ili ako mi neko naruci da mu napravim shasiju na tockovima , mogu da budznem motor i provozam coveka , a on posle nek juri neki motor .
- BokiRS
- Neizleciv
Dobar nacin razmisljanja.
A i bas me zanima da li taj pinto stvarno moze da se ubrza
A i bas me zanima da li taj pinto stvarno moze da se ubrza
Chip tuning za Ford-ove
- van
- VIP
-
- Poruka: 230
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 19:02h
Kazu da se pod prstom najbolje oseti shpon!
Lepo,lepo,... samo hrabro u pobede!

Lepo,lepo,... samo hrabro u pobede!

- van
- VIP
Ljudi su mi vratili glavu sa obrade , lepo ociscenu i peskiranu , vakumiranu u najlon . Ma k'o nova .
A spon sam osetio , ali ne pod prstima nego u oko
A spon sam osetio , ali ne pod prstima nego u oko
- peca
- VIP
- Poruka: 2470
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 15:10h
- Kontakt:
E jbg, deshava se...
Extra napreduju radovi
Extra napreduju radovi

milan_gt piše:ja gledam auto kao celinu i najbolja i najteza stvar je postici da ima ono nesto a da ne mozes uperiti prstom na to nesto..a to je dosta teze uraditi nego zamazati felne u neku drecucu boju..
ssf01 piše:skontao sam... da moze covek bi cipovao i vedrana da bolje koristi dzoger
ssf01 piše:Auuu am cu sutra brisat ov femunkdd e probud uf
- BokiRS
- Neizleciv
- van
- VIP
Nije , nije ni sklopljen . Ali je zato upalio RS :twisted: . Znas kako tesko je vratiti se staroj igracki kada imas novu .
- BokiRS
- Neizleciv
A posebno kad je nova tako dobra
Chip tuning za Ford-ove
- van
- VIP
Pa opisano ti je sta je radjeno , i sta jos treba da se odradi u prvom postu .
Postovao sam i sliku obradjenih kanala u glavi , vise slika nema a i ne znam sta bi to bilo toliko zanimljivo da se slika . Slikacu preradu delova i sklapanje motora , kada do toga dodje . Ovaj projekat mi nije prioritetan , pa se ne zurim .
Postovao sam i sliku obradjenih kanala u glavi , vise slika nema a i ne znam sta bi to bilo toliko zanimljivo da se slika . Slikacu preradu delova i sklapanje motora , kada do toga dodje . Ovaj projekat mi nije prioritetan , pa se ne zurim .
- goja
- Poruka: 1186
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 13:17h
Van,dje si to obradjivao glavu i koliko kosta okvirno? zanima me koliko bi kostalo obrada dviju glava za moj motor sa zamjenom ventila? ne znam jesu li na njemu ventili u vodjicama ili se lezista obradjuju na specijalu? ali u svakom slucaju,obrada glave,vodjice,i ventili sa novim gumicama,suma sumaru,koliko bi to izaslo? :-(
- van
- VIP
Nemas vodjice , to su traktorski motori , samo rupa u glavi kroz koju ide ventil . Mene je sve kostalo oko 9000 din , novi ventili na prvoj specijali ( valjda 0.2 mm veci precnik stabla ) , obrada siceva u glavi , brijenje glave za 1.2 mm u njeno peskiranje ... Sve je uradjeno u MR-u na Dusanovcu , pored auto-puta ...
Meni je ostalo da rasturim donji deo motora i promenim tu sta treba , ali je projekat malo zapostavljen zabog loseg budzeta
Meni je ostalo da rasturim donji deo motora i promenim tu sta treba , ali je projekat malo zapostavljen zabog loseg budzeta

- goja
- Poruka: 1186
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 13:17h
mmmm... hvala tebra...bio sam jednom kod njih...ne mogu se sjetiti koje ono bije los glas,njih ili one u vojvode stepe... ali to nije puno...cini mi se bar...
-
Zanima me kolika je razlika u promeru kanala u usisnoj grani 1.6 i 2.0 za pintoa karburator verzija?Ako pak nema razlike, ima li neka sa sirokim kanalima a da nije od EFI-a!
- van
- VIP
Nije problem u sirini kanalima , nego u obliku kanala i ventilima .
Zasto bi stavljao 1.6 glavu na 2.0 motor sem zbog kompresije ? Treba da mu stavis i 2.0 ventile .
Sto se tice oblika kanala , EFI glave imaju lepse krivine u usisnom kanalu i to samo po sebi rezultuje 10 ks .
Pinto je motor koji ima dosta potencijala za prost tuning , motor je kratkohodan sa dosta velikim ventilima za svoju zapreminu i sa dosta potencijala za oslobadjanje snage putem oblikovanja kanala i sedista ventila + pristojan usis i izduv i motor divlja .
Inace motor je neunistiv na zlostavljanje . Unistava ga samo nemar i lose odrzavanje . Motor ne moze da se prevrti jel na 6000 rpm opruge ventila vise ne rade svoj posao . Pucanje zupcastog kajsa ne ostavlja nikakve posledice po motor , posto ventil ne izlazi u zonu hoda klipa . Sve u svemu jedan sjajan traktorski motor
Nije za dzabe bio osnova za YB cosworth 
Zasto bi stavljao 1.6 glavu na 2.0 motor sem zbog kompresije ? Treba da mu stavis i 2.0 ventile .
Sto se tice oblika kanala , EFI glave imaju lepse krivine u usisnom kanalu i to samo po sebi rezultuje 10 ks .
Pinto je motor koji ima dosta potencijala za prost tuning , motor je kratkohodan sa dosta velikim ventilima za svoju zapreminu i sa dosta potencijala za oslobadjanje snage putem oblikovanja kanala i sedista ventila + pristojan usis i izduv i motor divlja .
Inace motor je neunistiv na zlostavljanje . Unistava ga samo nemar i lose odrzavanje . Motor ne moze da se prevrti jel na 6000 rpm opruge ventila vise ne rade svoj posao . Pucanje zupcastog kajsa ne ostavlja nikakve posledice po motor , posto ventil ne izlazi u zonu hoda klipa . Sve u svemu jedan sjajan traktorski motor

-
Van, nije u pitanju glava vec samo usisna grana!Glava je 2.0 samo sam umesto efi grane (sa kojom je motor i dosao), napakovao usisnu od 1.6 karburator verzije!
Na to sam mislio kad sam pitao za sirinu kanala u grani!Slazem se da je efi usisna lepsa sa krivinama i uglovima ali bez kompjutera koji ce da diriguje ler motorom rad na plinu je problematican kod povratka na ler sa ture!
Na to sam mislio kad sam pitao za sirinu kanala u grani!Slazem se da je efi usisna lepsa sa krivinama i uglovima ali bez kompjutera koji ce da diriguje ler motorom rad na plinu je problematican kod povratka na ler sa ture!
- van
- VIP
Ja sam govorio o kanalima u glavi EFI motora . Ako si stavio usisnu granu za dvogrili karb , tu nema neke razlike izmedju 1.6 i 2.0 a i ako ima ona je neprimetna . Najrestriktivnije mesto za protok ( sem karburatora ) je samo grlo sedista sedista ventila i gornja strana kanala kod sedista ventila i donja strana kanala gde je skretanje ka ventilu . Kad gurnes prst kroz kanal , sve ce ti biti jasno . Nemoj da se sekiras oko usisne grana 1.6 GT ima 88 ks i ide veoma lepo , cak mi se cini da ide bolje nego 2.0 motor. Doduse taj 1.6 sto sam ja vozio je imao odradjenu glavu , ostalo je sve bilo standardno na njemu . Motor te prosto mamio da ga nateras preko 3000 rpm i otvoris mu drugo grlo na karburatoru . Sam zvuk koji proizvode motor i usis su bili pesma za usi .
Videcu da li ce isti radovi dati takav rezultat na 2.0 motoru , kada ga budem sklopio .
Videcu da li ce isti radovi dati takav rezultat na 2.0 motoru , kada ga budem sklopio .
-
Sto se tice turbo-a ili cak i superchargera (centrifugalni), do koje mere izdrzava standardna konfiguracija pinto motora!To jest, jel mora i za mali pritisak da se ubacuju drugi klipovi i sredjivanje velike pesnice (klipnjaca) i eventualno vodjice vetila ili moze da prodje ali nezadugo!
- van
- VIP
Ubaci klipove sa LC motora , kompresija 8.2:1 . Ovo ti je dovaljno za 0.5-0.6 bara . Ako je motor dobar , ocekuj oko 140-150 ks i oko 220-250 Nm . Stavi neku kent FR bregastu ( imas ih polovne na ebay za 30ak funti ) i ocekuj oko 180 ks . Dihtung glaves , standardni, nece da drzi preko ovog pritiska , treba ti cossijev . I uljna pumpa bi trebalo drukcija , sa vecim protokom i pritiskom , naravno interkuler i hladnjak pritiska ulja . O custom ecu i da ne pricam .
Sve ovo ce raditi ako ga ne teras mnogo cesto u boost . Pitaj Kimu , on ima turbo pinto skorpiona .
Googlaj " black magic capri " imas tamo sve o turbo pintu za malo para . Dasa cak i ima nadimak pinto
Sve ovo ce raditi ako ga ne teras mnogo cesto u boost . Pitaj Kimu , on ima turbo pinto skorpiona .
Googlaj " black magic capri " imas tamo sve o turbo pintu za malo para . Dasa cak i ima nadimak pinto
-
Nesta sam uporedjivao podatke za uglove ventila kod 1.6 i 2.0 i mozda mi se samo cini ali mi se vise svidjaju podaci za 1.6!Duze drzi zatvoren izduvni a ranije zatvara usisni pre komprimovanja!Da li uopste moze da se napasuje bregasta sa 1.6 na 2.0?
2.0 litres
Inlet opens ..........24` BTDC
Inlet closes .........64` ABDC
Exhaust opens .......70` BBDC
Exhaust closes ......18` ATDC
1.6 litres
Inlet opens ..........22` BTDC
Inlet closes ..........54` ABDC
Exhaust opens ......64` BBDC
Exhaust closes .......12` ATDC
2.0 litres
Inlet opens ..........24` BTDC
Inlet closes .........64` ABDC
Exhaust opens .......70` BBDC
Exhaust closes ......18` ATDC
1.6 litres
Inlet opens ..........22` BTDC
Inlet closes ..........54` ABDC
Exhaust opens ......64` BBDC
Exhaust closes .......12` ATDC
- van
- VIP
Da . 1.6 GT ima fabricki bregastu od 2.0 motora . Ova bregasta daje veci lift ventila za oko 1.5 mm . Sama glava ima vece izduvne ventile nego standardni 1.6 , znas vec koji izduv i weber dgav 32/36 . Ovo sve daje 88 ks prema 74 na standardnom . Jos malo cakanja oko glave i ode to na 95 ks ...