911s [SK] je napisao:Da kablovi ne mogu da prenesu dovoljno struje bukvalno bi se istopili, kao osigurač.

Da li ti to hoces da kazes da nikad nisi video da kada palis auto preko kablova da se zagrevaju? Neki manji,neki vise,u zavisnosti od toga koliko se vuce struje i preseka kablova. Ne mozes da poredis osigurac sa kablom,potrebno je dosta struje da bi se oni istopili. Ali ne mozes da poreknes cinjenicu da postoje bolji i losiji kablovi,tj.sa manjim i vecim presekom. I ako se imalo razumes u elektriku,reci mi koji bi to bio razlog da auto ne upali kada uzimas od nekog struju ako je njegov aku dobar i kablovi su dobri? U cemu je razlika izmedju toga i dopunjavanja tvog akumulatora?
911s [SK] je napisao:Neće crći anlaser sigurno
Niko alnaser nije ni pomenuo,nego alternator.
911s [SK] je napisao:Ako se akumulator puni punjačem koji daje veliku struju tipa 30 ampera, poželjno je otvoriti poklopce ćelija.
Jeste. Ko ima to punjac od 30A? Najjaci punjac koji sam ja napravio je alternator,van auta,prikacen na motor,36A. A i inace nije preporucljivo puniti aku velikim strujama.
911s [SK] je napisao:kaskvu informaciju? Odakle mu ta informacija? Dobiaj je iz napona na akumulatoru. A ti si u tom slučaju paralelno tvom akumulatoru vezao akumulator drugog vozila na kome je napon 14V. Tvoj alternator će početi da puni tvoj akumulator tek kad skineš kablove. Samo malo logike.
Tvoj auto da,posto ima samo naponsku regulaciju punjenja. I ne prica se da moze da strada tvoj alternator,nego alternator vozila sa koga se struja pozajmljuje,a kada auto kome pozaljmljujete struju krene da vergla on povuce veliku kolicinu struje,i onda napon nikako nije 14V.
911s [SK] je napisao:Pa ni ovo baš nije tako. Dalje, 50A ima alternator u vozilima koja su baš novija.
Moj auto ima alternator od 55A. Naravno da nije bas tako,ovo se odnosi na neko normalno paljenje,i na alternator velikih snaga.