Ne reče nam bitnu stvar: jel karavan ili sedan? Ako je karavan - 107% nije tačna kilometraža! A ako je sedan - 99,9% nije tačna!
Neko lepo reče, glede goriva koje se sipa - u to vreme nije postojao EuroDizel,
ALI nigde ti u Evropi nisi imao (a ni danas nema) da za kola na pumpi kupiš D2! D2 je za traktore i ine radne mašine a ne za kola! Zatim, ono što mi ovde točimo kao euro-dizel je jedno 2.-3. ruka "oplemenjenog" euro-dizela, tako da ti je moja preporuka da leti sipaš D2 sa dodatkom dvotaktola ili malo običnog benzina a zimi NIKAKO D2 već samo euro-dizel. D2 u sebi ima parafina koji se na niskim temperaturama staloži u filteru goriva i sprečava normalan hladni start, a pravi i problem diznama. Boš pumpa ga ne "ljubi" takođe.
Još jedna bitna stvar: posle vožnje, kada ga uparkiraš, ne gasi odmah motor! Pogotovu ako si ga malo jače gazio (prosek preko 3000 rpm.) Sačekaj 3 - 5 minuta (koliko da popušiš pljugu) da bi se turbina ohladila.
Nemoj da te iznenađuje što su delovi vešanja i trapa otišli (pogotovu ako je karavan)! To je dosta težak auto i ko zna koliko je tovaren i po kakvim putevima je vožen. Čak i da ti majstor nije rekao da je to-i-to otišlo, preporuka je da se sve to zameni jer ionako nije pouzdano kada je sve to menjano i da li su originalni (i uopšte kog kvaliteta) su delovi stavljani.
Posle toliko pređenih km verovatno ima i lufta u volanu.
Pogledaj mu i kugle.
Kočnice pod obavezno "osveži" barem novim pločicama i paknovima. Verovatno i sajlom (bez obzira što "dobro drži"), jer, na sklopu od npr. 5 stavki ti zameniš tri, ostale dve stare/polovne će biti "slaba karika u lancu". A lanac je uvek samo onoliko jak koliko njegova najslabija karika!
Nisam video odakle si, ali ako si u BG-u ili blizu, pogledaj po forumu - ima detaljnih opisa nekoliko otpada na kojima možeš naći brdo dobrih, polovnih stvari sa stranaca.
Nemoj da te razočara što će ti sa dodatnim (mada ih ja nikad ne bih nazvao dodatnim nego pre neophodnim) ulaganjima auto izaći na preko 3 soma! Pa pogledaj malo cene po npr. polovniautomobili.com i uporedi - nema automobila te klase po toj ceni da nađeš a da nisu ili stranci ili olupine/lupani!
Za te pare ćeš dobiti: pouzdanost, sigurnost, udobnost, komfor. Možda nećeš biti "prvi maša u ulici" ali ako ti je to bio cilj - onda su neki "nemački" forumi više za tebe

)) A svaki uloženi dinar/evro će ti se vratiti u smislu da nećeš brinuti ako u pola 3 ujutru moraš hitno negde da kreneš kolima a ne znaš hoće li da upali, krene, povuče/ponese...
Imam Mondea 1.8 TD '96. god. dve godine (to mi je 6. auto u vlasništvu a cca. 35-i koji sam vozio) i znam o čemu pričam!