Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Koje ulje sipate u fordove?

Redovna održavanja, servisiranja, delovi.
Nije mesto za kvarove.

Moderator: Dragomir

Ratibor
Poruka: 236
Član foruma od: petak, 29. jul 2011. u 12:30h

Re: Koje ulje sipate u fordove?

Poruka od Ratibor » ponedeljak, 16. jul 2012. u 13:27h

Evo da malo pomognem. U knjizici pise da se preporučuje Ford Formula E 5w-30 ali da takodje može 5w-40 i 10w-40 s tim da ispod -20 stepeni spoljnje temperature 10w-40 ne treba koristiti. Takodje piše da se obrati pažnja da ulje ispunjava ACEA A1/B1 ili ACEA A3/B3 standard. E sad zasto je ovo prvo zadebljano kao što se vidi na slici ne znam. Verovatno prednost ima A1/B1.

Slika

Inace u pitanju je 1.4 tdci motor iz 2002. godine. Euro3.
Moj ford stari nikad se ne kvari

Grafit
Poruka: 378
Član foruma od: četvrtak, 17. nov. 2011. u 21:02h

Poruka od Grafit » ponedeljak, 16. jul 2012. u 13:57h

Obrati pažnju na Ford specifikaciju, knjiga je iz doba proizvodnje vozila. To je svojevrsni minimum. Novija 913c pokriva starije a i b, "naprednija" je, samim tim i poželjnija :) .
Prelistaj malo unazad, naći ćeš konkretne proizvođače i "modele" ulja. A o konkretnom ulju koje si naznačio još se malo pozabavi, ako ti je stalo...

Loyale
Poruka: 359
Član foruma od: sreda, 22. feb. 2012. u 19:37h

Poruka od Loyale » ponedeljak, 16. jul 2012. u 21:23h

To ti je u stvari Selenia jer je Petronas vlasnik i ulje se proizvodi u Italiji.Nista posebno ali nije ni lose.Verovatno je losije od Mobila,Castrola,Elfa,Totala i Valvolinea

pedja162
Poruka: 8
Član foruma od: subota, 21. jul 2012. u 13:20h

Poruka od pedja162 » subota, 21. jul 2012. u 20:02h

Posjedujem Forda focusa 2005 gp 1.6 tdci 66kw da li mogu u njega da sipam sledece ulje i svako koliko treba da se mjenja ?
Castrol Magnatec 5W-40 auto je prešlo 160000 km . ili neko drugo da mi preporučite hvala .

Lale
Domacin foruma
Domacin foruma
Poruka: 2786
Član foruma od: subota, 11. apr. 2009. u 20:22h

Poruka od Lale » subota, 21. jul 2012. u 20:49h

Nećeš pogrešiti ako sipaš Ford formula F 5W30 i da ga menjaš na 10 000km (naravno zajedno sa filterom).
Mada nije loše da prelistaš malo ovu temu....iskustva drugih.
Slika Slika

bojcistv
Poruka: 2037
Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h

Poruka od bojcistv » subota, 21. jul 2012. u 21:01h

Što se mene tiče slobodno sipaj. Odlično je to ulje, samo je malo veći HTHS index (veći od 3,5 dok je za Forda predviđen maksimalno 3,5) mada u praksi to nema neke pretjerane veze. MIjenjaj na 10.000 km zajedno sa filterom. Svakih 30.000 km očisti sito filter u cijevi koja vodi ulje na turbinu. Hoće da se začepi pa onda ostaneš bez turbine.
Ovdje će ti vjerovatno reći da za Forda nema drugog ulja od Formula F 5w30, ali je lično mislim da ima :)

Moja preporuka bi prije svega bilo Liqui Moly ulje i to Leichtlauf special 5w30 i special F (prvo je za Fordov standard A i B drugo je za C specifikaciju i prvenstveno je namjenjeno za Fordove proizvedene od 2009. godine). Vrhunska ulja za pristojnu cijenu, barem ovdje u Banja Luci.
Ja lično razmišljam da sipam i njihovo Synthoil 0w30 Slika koje je potpuno sintetičko i ima zaista vrhunske osobine. Iako je prvenstveno namjenjeno za Volvo može i u Fordove koji nemaju DPF. Kako ti imaš (vjerovatno) filter čestica (DPF) onda ne bi trebalo da koristiš ovo 0w30,, naravno Castrol koji namjeravaš da sipaš odgovara za vozila sa DPF-om pa s te strane ne beri brigu. Od drugih ulja imaš Valvoline Synpower 5w30 FE (specijalno za Forda), Castrol Magnatec 5w30 A1, BP Visco 3000 FE, Mobil 1 5w30 ESP FE i 0w30 FE (mnogo skupo ali vrh) i naravno Formula F 5w30 kao njegovo fabričko ulje. Jedan član foruma već duže vrijeme na svom Mondeo-u koristi Synpower 5w40 i prezadovoljan je s njim pa ti je i to preporuka.
Što se tiče Liqui Moly-ija ne sekiraj se za njih jer su stari pouzdani proizvođači maziva i jedan od najkvalitetnijih u toj branši. U Njemačkoj su broj jedan po tome http://liqui-moly.ba/112-njemacki-vozac ... broj-jedan

Ja ću kod slijedeće izmjene ulja da uspem LM Motorspulung (aditiv za ispiranje motora) Slika , a nakon toga sipam Leichtlauf 5w30 F Slika ili Synthoil 0w30 sa sve Ceratec-om Slika. Danas mi kaže rođak da je u Škodu Fabiju 1.2 HTP nasuo taj aditiv za ispiranje i da se stvarno oduševio koliko auto ljepše radi i kao da malo bolje povlači. Siguran je da nije placebo efekat već opipljivo poboljšanje. Kaže takođe i da je vidio da je iz auto izašlo stvarno mnogo prljavštine, više nego kada obično mijenja ulje. Samo je potrebno ostaviti motor da se dobro ocijedi jer aditiv ne smije ostati u novom ulju. To je jedino belaj jer se mora ostaviti auto skoro sat da se to lijepo ocijedi.

Pozdrav!
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

Ratibor

Poruka od Ratibor » subota, 21. jul 2012. u 22:14h

bojcistv piše:Svakih 30.000 km očisti sito filter u cijevi koja vodi ulje na turbinu. Hoće da se začepi pa onda ostaneš bez turbine.

Kako se čisti to sito i gde se nalazi? Ćisti se pomoću neke hemije prilikom zamene ulja ili je potrebno fizički skinuti sito i očistiti ga? Znam da nije tema ali ako te ne mrzi napisi ukratko. Vozim 1.4 TDCi motor pa me zanima. Pozdrav.

bojcistv

Poruka od bojcistv » subota, 21. jul 2012. u 22:21h

Za Fiestu nisam siguran ali za Focusa II 1.6 TDCi sam itekako siguran jer sam osjetio na sopstvenoj koži. Uglavnom taj 1.6 TDCi motor je čuven po toj mani pa je potrebno nakon kupovine polovnog modela obavezno očistiti taj sito filter. Mislim da se nalazi na izlazu cijevi iz kartera koje vodi na turbinu.
O tome bi trebao više znati Dragomir pa vidi s njim.
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

Ratibor

Poruka od Ratibor » nedelja, 22. jul 2012. u 15:24h

Pa eto ako Dragomir pročita može da da neki savet :D

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser
Poruka: 5503
Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h

Poruka od Dragomir » nedelja, 22. jul 2012. u 16:30h

Sito se nalazi na holenderu cevi visokog pritiska za podmazivanje turbine na bloku motora.Iz iskustva najbolje je ukloniti sito i menjati ulje na 10 000 km
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek

Grafit
Poruka: 378
Član foruma od: četvrtak, 17. nov. 2011. u 21:02h

Poruka od Grafit » nedelja, 22. jul 2012. u 19:35h

pedja162 piše:Posjedujem Forda focusa 2005 gp 1.6 tdci 66kw da li mogu u njega da sipam sledece ulje i svako koliko treba da se mjenja ?
Castrol Magnatec 5W-40 auto je prešlo 160000 km . ili neko drugo da mi preporučite hvala .
Ako se ne varam, to je nepotpun naziv, što zna da utiče na greške...
"Castrol MAGNATEC Professional 5w-40 C3", pa "Castrol MAGNATEC Professional 5w-40 Diesel DPF" (sa podrškom za "Ford WSS-M2C917-A). Oba 5w-40, a valjda razlika...
Fordova specifikacija i preporučeni viskozitet. Pročešljaj malo unazad, skupićeš listu tih ulja, iskustava i sl, pa upucaj neko dostupno :) .

Pozdrav

Loyale

Poruka od Loyale » ponedeljak, 23. jul 2012. u 14:11h

Trenutno vozim sa Mobil formula fe 5w30 i jos nekih mesec dana pa treba da ga menjam.
Nesto sam razmisljao da mu sipam nesto za ispiranje motora jer neznam da li je ikada ispiran pa da mu sipam Mobil New Life 0w40.Sta mislite,jel moze to ulje u tdci?
http://www.ap-sport.rs/prodavnica/index ... t_id=33664

bojcistv

Poruka od bojcistv » ponedeljak, 23. jul 2012. u 15:19h

Moze to ulje u TDCi. Ima ACEA A3/A4 specifikaciju kao i VW 505 OO standard, a to u praski znaci da mu je HTHS isti ili malo veci od 3,5 koliko je maksimalno predvidjeno za Fordove motore (ACEA A1/B1/A5/B5) sto bi kao trebalo da rezultuje nekim procentom povecane potrosnje (mada mislim da je to nemjerljivo malo).
Sem toga sve druge karakteristike su na strani 0w40 ulja. Naravno i ulje treba sipati s obzirom na stanje motora (predjenu kilometrazu i stepen eksploatacije i istrosenosti) ali ako ti to sta znaci ja bih to ulje nasuo u svoj TDCi. Ionako na mjeravam da kod sledece zamjene sipam LM 0w30 ili 5w40 ulje.

totti
Poruka: 8536
Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h

Poruka od totti » četvrtak, 9. avg. 2012. u 15:19h

Gagi rece da moze i ovo FAM ulje, bitno je samo da je 5W-30 :)
Slika
Slika

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21535
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » četvrtak, 9. avg. 2012. u 15:56h

Uh uh... jel može u ove naše nabrijane nitro mašine ?
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

Krsma-XR3i
Poruka: 125
Član foruma od: sreda, 8. avg. 2012. u 14:05h

Poruka od Krsma-XR3i » sreda, 15. avg. 2012. u 21:30h

Ja u moju sklopociju iz 92 god samo sipam fordovo 5w-30 i ne interesuje me nista drugo jer je to najbolje thumbsuph

Neša
VIP
Poruka: 5052
Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h

Poruka od Neša » utorak, 21. avg. 2012. u 11:39h

U Focusa sipano ulje Motorcraft xr sint 5-30,kosta 3000din kantica od 5l nije imala formula f. Prodavac kaze da je to isto i da motorcraft pravi sve za ford.

Jedina razlika je u oznaci umesto A1/B1 pise A3/B4/C3.
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » utorak, 21. avg. 2012. u 11:42h

onda nisu ista ulja..to je bolje..

bojan_kv
Poruka: 1309
Član foruma od: četvrtak, 11. mar. 2010. u 20:52h

Poruka od bojan_kv » četvrtak, 23. avg. 2012. u 23:41h

Danas sipao motorcraft koji je pomenuo Nesa. Ista cena, za kanticu od 5 litara. :) thumbsuph
Ford focus mk1 rest. '02, 1.8tdci 85 KW (115KS) 04.2011-07.2019
Ford focus C-Max' 06,1.6 tdci 80KW 09.2019-

Krsma-XR3i
Poruka: 125
Član foruma od: sreda, 8. avg. 2012. u 14:05h

Poruka od Krsma-XR3i » petak, 24. avg. 2012. u 02:52h

Jel zna neko gde ima da se uzme tj kupi to ulje al da je u beogradu po nekoj skromnoj ceni :D
Treba mi petolitarka :)

Loyale

Poruka od Loyale » četvrtak, 6. sep. 2012. u 08:41h

Koje ulje ide u Sieru 2.0i iz 1988god? Drugar je do sada sipao 15w40 i trosi mu oko 300gr na 1000km

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21535
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » četvrtak, 6. sep. 2012. u 10:41h

10w40 ali ako je motor produvao onda će da troši bilo koje ulje :)
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

ivansbb
Poruka: 21
Član foruma od: četvrtak, 6. sep. 2012. u 12:11h

Poruka od ivansbb » nedelja, 9. sep. 2012. u 19:54h

Mozda bas nije sve za ovu temu,ali da ne otvaram vise tema. Trebalo bi da radim servis na Mondeu 1.8 Duratec HE 2003 god. benzinac, pa je pitanje koja ulja da kupim. Necu da menjam ulje motora i filter, jer je to zamenjeno pre nego sto sam ga uzeo,sto je bilo pre nekih 600 km, ali sad bi trebalo da sipam ulje menjaca, ulje za kocnice, filtere klime, vazduha i goriva, i da menjam svecice,pa je pitanje sta uzeti i koliko je sigurno da su to originalni delovi? I jos jedno pitanje da li moj auto ima taj plivajuci zamajac oko koga svi dizu toliku frku ,pa sam se i ja malo naplasio.
Poslednja izmena: ivansbb, na dan nedelja, 9. sep. 2012. u 20:37h. Ukupno izmenjeno 1 put.
Ford Mondeo MK 3 1.8 Duratec HE 16V 2003 92 Kv

oristic
Poruka: 1035
Član foruma od: subota, 12. dec. 2009. u 21:21h

Poruka od oristic » nedelja, 9. sep. 2012. u 20:28h

Evo nedoumice kod mene opet u vezi ulja, tema prezvakana sto puta ali ajde...
Ovako, u Focusa 1,6 zetec SE cuven po potrosnji ulja sipam 5w 30 Formulu i primecujem potrosnju iskljucivo leti kad su temperature visoke. Potrosnja ulja je oko ili nesto manje od 1l na 10 000 km.
Sasvim slucajno bio sam po preporuci (iz nekih levih razloga) kod coveka koji je radio 15 god u ovlascenom Ford servisu, sada radi privatno i svastari da bi preziveo. Bio je vise puta u Nemackoj na usavrsavanju i poseduje neke sertifikate za odrzavanje Ford vozila, dakle ovo sto govorim je recimo 100 % tako.
Pokazao mi je preporuku za odrzavanje Fordovih vozila raznih gde izmedju ostalog jasno pise da za pomenuti motor SE od 74 Kw posle 150 000 predjenih km ide gradacija 10w 40, a ne 5w 30! Ja recimo da nisam bas u detalje citao sve postove i iskustva ovde, ali znam da se preporucuje ovde na forumu, a i od cika Dragomira iskljucivo 5w 30 ulje, a da bi 10w 40 cak dovelo do nekih problema sa ventilima zbog zazora i sl.
Pitam se uz svo postovanje, sta sad? Da napomenem da kad sma kupio auto i konsultovao Grand servis u Nisu isto su mi rekli, sipacemo 10w 40, a ovaj dokument sam video licno....

mbole
Poruka: 14947
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » nedelja, 9. sep. 2012. u 22:50h

U kom ovlascenom Ford servisu je mogao da radi 15 godina, kad takav nije postojao do negde 2002 (Grand je osnovan krajem 2001)? Pre toga ovlasceni servis smo imali do 90 i neke, i to je koliko me secanje sluzi bio Interkomerc (ili tako neki ...komerc).
Jedino ako je radio u jednom, pa onda u drugom.

Nije me mrzelo pa sam pregledao sve TSB (tehnicfal service builten) od 1994 do 2003.

Poslednji TSB koji se tice ulja je iz 1999 godine.

Nigde, ali apsolutno nigde, ni u jednom prethodnom, ni u jednom TSB-u vezanom specificno za Zetec-SE (ne postoji ni jedan koji je specificno za taj motor vezan za ulje), ne postoji ni jedna jedina napomena o promeni gradacije ulja nakon sto vozilo predje odredjeni broj kilometara.
Postoje jos tri TSB-a koji se ticu ulja (dva iz 1996, i jedan iz 1997) ali ih u TIS-u nema posto ih je zamenio ovaj iz 1999 (ukljuceni su u njega i adekvatno izmenjeni posto su promenjene specifikacije ulja). Pominje se i neki iz 1994 (koga isto nema)

Ostavljam ogradu da je mozda izasao neki TSB posle 2003, posto ih moj TIS ima samo do tog datuma.

Evo ga kompletan TSB: Slika

A evo i par izvoda:
Summary

Ford have developed a range of very high quality engine oils that take future demands and legal requirements into account. In order to improve compatibility, engines from '99MY onwards have been modified to reduce the number of engine oil specifications required to just a few viscosity grades.

This bulletin details the engine oil requirements for all Ford petrol and diesel engines. It indicates the engines where, from '99MY onwards, the use of SAE 5W-30 engine oil (to Ford specification WSS-M2C913-A or WSS-M2C912-A1) is a mandatory requirement. The engines which have mandatory requirements for viscosity grades other than SAE 5W-30 are also shown.

SAE 5W-30 low friction oil reduces fuel consumption and CO2 emissions, thus improving vehicle economy and making a positive contribution to the environment. The operation of the hydraulic tappets is improved, which is beneficial to the running characteristics of the engine.

For all engines from '99MY onwards, a list of top-up oils is shown. These should only be used for topping-up between services in emergency situations when oil of the correct specification is not available.

Engine Oils for Petrol and Diesel Engines

The compatibility of engines has been modified in production since 08.98 (build code XT), and the number of engine oil specifications has been reduced to a few viscosity grades.

The oils available in service which meet the European ACEA specifications introduced in 1996 are:

l Formula E

l Formula S

l XR+ High Performance

l Super Multigrade

The API and CCMC specifications have different or lower test requirements compared to the ACEA specifications.

The ACEA specifications use the suffices A1, A2, A3 to describe the performance grades (quality grades) for petrol engines and B1, B2, B3 to describe the performance grades for diesel engines. A2/B2 describe the specifications of engine oils that meet the minimum requirements, A3/B3 describe engine oils that meet higher requirements, and A1/B1 are used for special low friction engine oils. The Ford specifications WSS-M2C913-A and WSS-M2C912-A1 exceed the requirements for ACEA A1/B1.

The tables in this bulletin detail engine oil-change requirements and specifications, for all Ford engines, by model year and engine type.

A temperature table for petrol and diesel engines is also included. It should be consulted to see which engine oils are suitable at which ambient temperatures.

Obratite paznju da se 5W-40 i 10W-40 navode kao dozvoljena samo za dolivanje (toping up, boldovan tekst par pasusa iznad), a ne kao ulje za regularnu zamenu.

Kôd: Označi sav tekst

Engine oils - petrol engines from 08/98 onwards

1,3l Endura-E, 1,4l PTE, 1,25l/1,4l/1,6l Zetec-SE, 1,7l Zetec-S VCT, 1,6l/1,8l/ 2,0l Zetec-E, 2
                   ,0l/2,3l DOHC, 2,5l Duratec-VE (including ST200), 3,0l V6, 4,0l V6-SOHC
    ÚÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÂÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÂÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄ¿
    ³  Recommended    ³     Mandatory viscosity      ³        Engine oils for topping-up only         ³
    ³   engine oils   ³        /specification        ³                                                ³
    ÃÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÅÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÂÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÅÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÂÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÂÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄ´
    ³      Name       ³ Viscosity  ³  Specification  ³      Name       ³ Viscosity  ³  Specification  ³
    ÃÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÅÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÅÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÅÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÅÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÅÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄ´
    ³ Formula E       ³ SAE 5W-30  ³ WSS-M2C913-A,   ³    Formula S    ³ SAE 5W-40  ³   ACEA A3/B3    ³
    ³                 ³            ³ WSS-M2C912-A1   ³                 ³            ³                 ³
    ÃÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÅÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÅÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÅÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÅÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÅÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄ´
    ³                 ³            ³                 ³    XR+ High     ³ SAE 10W-40 ³   ACEA A3/B3    ³
    ³                 ³            ³                 ³   Performance   ³            ³                 ³
    ÀÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÁÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÁÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÁÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÁÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÁÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÙ
Djak pesak :)

Odgovori

Povratak na „Održavanje i servisi“